Стручњаци са Томског политехничког универзитета (ТПУ) произвели су јевтино дизел гориво отпорно на смрзавање чак и на -70 степени Целзијусових.

Технологија коју су предложили је једноставна, што ће омогућити удаљеним насељима и предузећима на северу да самостално обезбеде гориво за транспорт и енергију, наводи се у извештају објављеном у часопису „South African Journal of Chemical Engineering“.

Састав дизел горива укључује н-парафине, супстанце које се кристалишу на ниским температурама, због чега гориво престаје да се филтрира пумпама за гориво и да се замрзава.

За то се користи руски катализатор, који је неколико пута јефтинији од страних, преноси РИА Новости.

Према речима аутора, још једна предност предложене технологије је висок степен конверзије сировина у користан производ, који износи око 98 одсто, док је за већину процеса прераде нафте тај проценат само 50-70 одсто.

Научници подсећају да се дизел горива, која се добијају одвајањем нафте, често се смрзавају већ на -10 степени.

Специјалисти са Томског политехничког универзитета (ТПУ) развили су методу за производњу арктичких дизел горива прерадом директних дизел фракција на зеолитном катализатору.

Како су научници приметили, за то се користи руски катализатор, који је неколико пута јефтинији од страних аналога.

„Наш метод прераде омогућава добијање дизел горива које се не смрзава ни на -70 степени. Важно је да гас који садржи водоник није потребан за производњу. Захваљујући томе, технологија се може применити у великим рафинеријама, али и на малим инсталацијама у удаљеним областима“, рекла је ванредни професор Катедре за хемијско инжењерство на ТПУ Марија Киргина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг