Ружић: Да ли ће се распуст завршити 18. јануара, одлучује Кризни штаб

Ружић: Да ли ће се распуст завршити 18. јануара, одлучује Кризни штаб

О повратку ђака у школске клупе још је рано причати. А о томе да ли ће се распуст завршити 18. јануара, или може доћи до затварања школа, одлучује Кризни штаб. То је у интервјуу за Телеграф рекао министар просвете Бранко Ружић.

„Није реално да у овом тренутку прогнозирамо такве ствари. Епидемиолошка ситуација се прати интензивно и свакодневно у сарадњи са надлежним институцијама и органима. У складу са променама ситуације предузимаћемо одговарајуће мере. Коначну одлуку ће, као до сада, доносити Кризни штаб“, рекао је Ружић.

На питање могу ли сезонски грип и корона у комбинацији да доведу до затварања школа, Ружић је рекао да су све претходне мере уведене са намером превенције евентуалних негативних ефеката.

„Трудићемо се да на томе истрајемо. За све опције смо припремљени, али је аксиом да васпитно-образовни процес неће и не сме стати“, рекао је Ружић.

Он је додао и да је поносан и захвалан свој деци и наставном и ненаставном особљу на изузетној дисциплини и посвећености да свако дете добије адекватно образовање, а да школе остану место где се вирус не шири.

„Међу ученицима је тај проценат био између 0,4 и 0,5 одсто. Проценат запослених како наставног и ваннаставног особља није прешао пет одсто. То је доказ управо ове дисциплине и поштовања превентивних мера“; рекао је министар.

На питање да ли је задовољан како је завршено полугође и како одговара на коментаре да је било никад више петица, Ружић је одговорио да „задовољити све жеље и очекивања није никад могуће“.
Посебно не у овако изазовним временима. Мислим да сви треба да будемо задовољни. Деца су кренула у школу на време, за разлику од доста других земаља. Важно је и да ниједан дан није прошао узалудан и да образовање није трпело. Свакако, оцењивање се спроводи у ванредним околностима у складу са правилницима и у најбољем интересу деце“, додао је он.

Анализа Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања показала је да је нешто мање од половине ученика било одлично на крају осмог разреда прошле године. А сваки пети имао је просек 5.00, али да је њихово знање испод просека.

Ружић је навео да се са следећом школском годином завршава и реформа курикулума што ће заокружити процес промене учења.

„Да деца не уче напамет одређени број података или информација, већ да знају како да то стечено знање и употребе. Са тим верујем да ћемо сваку следећу анализу обогатити бољим подацима. Наравно све захтева време. Јесте један маратонски процес који ће за крајњи епилог свакако имати квалитетно стицање знања“; рекао је Ружић.

Он је додао и да не видим такозване “рак ране” било ког нивоа образовања.

„Сматрам да је то један од најважнијих система у свакој држави па и у нашој и да ћемо већ започетим реформама свакако унапредити читав систем образовања у Србији на начин који ће кореспондирати са вредносним одредницама свих модерних држава“, каже министар.

На питање да ли ће бити некаквих нових правила и измена у полагању мале матуре, због продужетка школске године, он је одговорио да је намера да се школска година заврши на регуларан начин.

„Школска година је померена за два до четири дана. Свакако ћемо кредибилне одлуке доносити у складу са ставом Кризног штаба и епидемиолошком ситуацијом. Али намера једа се школска година заврши и у таквим околностима на регуларан начин“, закључује Ружић.

 

ТопПрес / Извор: Телеграф

KOMENTARI