Ружић: Дигитализација олакшала упис првака; Мања заитересованост студената за вакцинацију

Ружић: Дигитализација олакшала упис првака; Мања заитересованост студената за вакцинацију

За упис ђака у први разред основних школа до сада се већ пријавило 14 одсто родитеља од укупно 66.864 будућих првака, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Онлајн пријављивање путем портала еУправе започело је 22. марта, подсетио је Ружић додајући да је званично заказивање почело јуче, 1. априла.

Ружић је за ТВ К1 истакао да ће се тестирање деце обављати на традиционалан начин у складу са епидемиолошким мерама, а да су захваљући процесу дигитализације родитељи ослобођени прибављана документације.

Школе ће, прецизирао је Ружић, прибавити и извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о лекарском прегледу, као и уверење о предшколском образовању.

„Родитељ је само у обавези да доведе дете у заказано време и понесе личну карту“, наводи министар.

Текућа школска година завршава се за три месеца, а Ружић сматра да се образовни систем снашао одлично од почетка пандемије вируса корона у марту прошле године, као и да је то успешно урађено управо захваљујући процесу дигитализације.

„Захваљујући дигитализацији успели смо да организујемо наставу на даљину, да поред садржаја који су доступни на платформама имамо и садржаје преко јавног сервиса који служе као алат који помаже када деца нису у могућности да прате онлајн. Показали смо адаптибилност и висок степен одговорности, како ученика, студената, тако и наставног и ваннаставног кадра и доказано је да образовни систем има резистентност према трансмисији према вирусу корона“, казао је Ружић.

Говорећи о нивоу образовања које су ученици током прошле године могли да стекну, министар каже да је синергија дигиталне писмености деце и повећање и едукација наставног особља спрам потребе да се стекну те дигиталне компетенције наставника, дала „двосмерну улицу“ где они који излажу и дају садржаје деци умеју да користе све техничке и технолошке начине да то учине на прави начин.

Ружић истиче да је важно што је здравствени део Кризног штаба изашао у сусрет предлогу Министарства и омогућио да уз поштовање епидемиолошких мера ученици који похађају онлајн наставу могу да дођу у школу у мањим групама и да поправе оцене и да буду оцењени и да им се оцене закључе.

Како каже, не зна колико ће на данашњој седници Кризног штаба у фокусу бити образовни систем али, наглашава, да од свих мера зависе будући кораци.

„Ми смо због досадашњих мера померили и пробни завршни тест за осмаке. Пратићемо читаву ситуацију, оријентисани смо на оно што здравствени део Штаба предложи“, каже Ружић и подсећа да је у Босилеграду од првог до четвртог разреда дозвољено да деца од 1. до 14. априла похађају наставу онлајн управо због лоше епидемиолошке ситуације.

Када је реч о епидемији, Ружић истиче да број заражених у образовном систему није алармантан и у том смислу наводи да се проценат оболелих међу наставним кадром креће око два, три одсто, а међу ученицима и студентима не прелази 1,5 одсто.

Мања заинтересованост студената, покушаји антиваксера погубна

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић констатовао је данас да постоји мања заинтересованост студената за вакцинацију против вируса корона и апеловао на све грађане да се вакцинишу јер је, како каже, вакцина једини начин да се изборимо против те пошасти.

Ружић је за ТВ К1 навео да је за првих недељу дана, од када су отворени пунктови на којима се само вакцинишу студенти, вакцинисано око хиљаду њих.

Додаје да од око 100.000 студената колико их је у Београду, половина њих рођена у овом граду, па да се један број студената вакцинисао у својим родним местима, или пре него што су отворени пунктови само за њих.

„Приметно је да је ипак мања заинтересованост студената за вакцинацију, али и да има доста антиваксерских покушаја који су погубни“, каже Ружић.

За просветне раднике којих се до сада вакцинисало око 44.000 од укупно 150.000, Ружић каже да је то добар показатељ и да је реална цифра.

„То иде узлазном путањом, вакцинација је цивилизацијска тековина и једини начин да се изборимо са пандемијом“, поручује Ружић.

ToпПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI