Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да су прегледане све школе које су добиле дојаве о постављеним бомбама и навео да ће ученици у тим школама од данас похађати наставу непосредно.

“Све школе су коначно прегледане и према информацијама Школске управе, све школе ће од јутрос имати непосредну наставу“, рекао је Ружић за ТВ Пинк и истакао континуирану координацију и комуникацију између Министарства просвете, МУП-а и Школске управе у Београду на решавању тог проблема.

Навео је да су дојаве о бомбама у среду стигле и у школе у Суботици и Новом Саду и да је крајем априла „први удар“ био на на средње школе, а крајем прошле недеље и на студентске домове.

“Уследио је велики талас где је обухват био монструозан што је нечувено. Очигледно је идеја иницијатора такве акције да се паралишу наша држава и друштво, јер сведоци смо да су на ради и о болницама, мостовима, тржним центрима што је монструозно“, рекао је Ружић.

Навео је да је најважније да је у 100 одсто случајева реч о лажним дојавама и истакао да је образовни систем, као и за време пандемије која још није окончана, показао адаптибилност, одговорност, дисциплинованост.

“Деца су донела велику превагу, наставници и ваннаставно особље којима дугујемо велику захвалност, стрпљење и разумевање родитеља на које не можете увек да рачунате. Замислите једну самохрану мајку коју позову да дође по дете, да ли ће послодавац то толерисати“, навео је министар.

Ружић је указао на то да дојаве мењају режим живота ученика у 34.недељи наставе када се, каже, поправљају и закључују оцене.

“Осмаци се спремају за завршни испит, матуранти у средњим школаама за пријемне на факултетима, студенте евакуишете из домова, губе ритам пред испите…“, рекао је Ружић.

Оценио је да је очигледно идеја да и деца могу да буду мета за остварење неког политичког циља и да дојаве имају политичку позадину, али да не сматра да је то произведено “на домаћем терену“, већ да су циљеви екстерни.

Ружић је истакао да су државни органи показали да су на висини задатка наводећи да су припадници контрадивизионе службе уложили велику енергију да прегледају све објекте.

“Стизали су на свако место, било је потребно два и по дана да се прегледају све школе. нама је у фокусу пре свега безбедност деце,а други фокус је свакако континуитет образовног процеса“, навео је министар.

Нагласио је да нема ризика за безбедност иако се, каже, ради о великој претњи тероризмом и изазивању опште опасности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг