Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић данас је на састанку са представницима репрезентативних синдиката истакао да у 102 школе неће бити спајања одељења, док се за осталих осам још разматра, као и да нема говора о стотинама затворених школа, те да ће се увек водити рачуна пре свега о ученицима.

За просветаре је споран предлог о комбиновању одељења од 5. до 8. разреда, јер сматрају да ће спајање разреда затворити мале школе, а да ће наставници постати технолошки вишак.

Како је наведено у саопштењу Министарства просвете, дошло је до погрешних тумачења могућности да се комбинују одељења од 5. до 8. разреда, а министар је истакао да то није императивна норма, већ опција за средине где ученика више нема, односно где има проблем са обезбеђивањем наставника.

„Никаквих укидања школа нема, одељења, нити радних места“, рекао је министар и додао да су школе те које имају увид и разматрају најбоље опције за своју средину и да се обраћају надлежним школским управама за сагласност.

Од 110 захтева које су до сад школе упутиле да не буде спајања, већ су се школске управе сагласиле са 102, а осталих 8 достављени су сектору на даље разматрање, навео је министар.

„Свакако нема ни говора о стотинама затворених школа или било каквим сличним бесмислицама. Ученик ће увек бити интерес број један за нас“, подвукао је министар.

Ружић је истакао да Влада доноси секторска повећања плата већ неколико година, као и да ће она бити и наредне године у јануару.

„Биће већа повећања него прошли пут“, рекао је министар истичући да ће иако ће са овим повећањем плате бити готово дупло веће него пре седам година, најправичније и најадекватније плате донети увођење система платних разреда који се очекује 2025. године.

Пошто се улази у шесту фазу запошљавања просветних радника Ружић је најавио да ће се ускоро објавити конкурс за још 2.553 радних места који се односе на 2019. годину, а у току је и израда Посебног колективног уговора у којем су дефинисане одређене повластице.

„Сматрам да је ово значајан помак јер ћете новим уговором имати јубиларну награду за 40 година стажа, као и помоћ за рођење детета“, казао је Ружић.

Он је истакао да је сигуран да је свима јасно колико Влада протеклих година инвестира у образовање, како у запошљавање, повећање плата, боље услове школовања, нове или реновиране школе и да слободно може да каже и да улагања нису никад била већа“ додајући да би био срећан када би могли да се реше сви захтеви.

Важно да број ученика у одељењима буде 24

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да је похвално што је министар изражавао разумевање све време током свог мандата и да је својим радом чинио да се запослени у просвети осете добро, као и да је препозната жртва наставника да током пандемије настава, било редовна или онлајн, функционише најбоље могуће.

Истакла је да сматра важним да број ученика у одељењима буде 24, али да је важно да се ограничи наредним законским решењем на 28 тамо где има 30 и да се то смањење може вршити сукцесивно.

Ружић је рекао да је републички просек доста испод 24 ученика у основним школама, као и да има само 1,1 одсто одељења са преко 30 ученика, док са 10 и мање има скоро 30 одсто одељења широм Србије, али да у потпуности разуме захтев и да је решив уколико се размотри и проширење капацитета тих школа са већим бројем, како просторних, тако и наставних.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић истакла је да се нада да ће повећање плата, као и платни разреди уследити што пре, како би просветни радници достигли достојанственији ниво живота.

Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, напоменуо је да је важно да се изједначе плате запослених у студентском и ученичком стандарду.

Заменик председника Синдиката радника у просвети Србије Милан Трбовић рекао је да се, када се буду радиле платне групе и платни разреди, води рачуна да се препозна оптерећеност наставника и уврсти у систем платних разреда.

Ружић је свим запосленима и ученицима пожелео срећан почетак школске године и изразио уверење да ће и она проћи у најбољем реду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг