Нема разлога да настава на факултетима не крене по традиционалном непосредном моделу, изјавио је данас министар просвете Бранко Ружић и истакао да ће нова академска година на свим високошколским установама почети интонирањем химне.

Он је данас у студентском дому „Карабурма“, где је присуствовао расподели места за бруцоше у студентским домовима, рекао новинарима да интонирање химне показује афирмацију наших државних симбола и неприкосновено идентитетско питање.

У студентском дому „Карабурма“ данас је почела распочела расподела места за студенте мушкарце који су примљени у Установу Студентски центар „Београд“, а Ружић је истакао да је ове године много веће интересовање за боравак у тим установама.

„Више од 15 одсто је већи број оних који су аплицирали, то је негде око 2.800 студената. Нових места за бруцоше ће бити 1.211, и то осликава утисак и уверење најмлађих грађана да су стандарди и услови боравка у установама Студентског центра у Београду на високом нивоу“, поручио је Ружић.

За ову школску годину у домовима Студентског центра „Београд“ обезбеђено је место за 1.211 бруцоша – 416 за мушкарце и 795 за девојке.

Расподела места за девојке одржана је 26, 27. и 28. септембра, а за мушкарце се спроводи данас и сутра.

Ружић је навео да је држава од 2012. године до данас инвестирала 6,8 милијарди динара у реконструкцију, опремање и изградњу свих студентских центара, домова широм земље.

„Ово је једна нова етапа у њиховим животима која ће свакако бити праћена успоменама. Уверен сам да ће стицањем нових знања опредељивати каријерне будуће успехе“, рекао је Ружић и указао на веома важну реконструкцију и изградњу нових смештајних капацитета у комплексу Студентског града на Новом Београду.

Како је рекао, расписан је јавни међународни архитектонско-урбанистички конкурс и по завршетку тог пројекта биће обезбеђено нових 1.000 места за студенте.

„План је да у будућим годинама реконструишемо две куле у дому Карабурма и у Нишу и Новом Саду и то је довољан показатељ колико држава води рачуна о студентском и ученичком стандарду“, нагласио је Ружић и додао да је јутрос потписао одлуку о повећању студентских стипендија и кредита које сада износе 13.000 динара, а ученичке стипендије и кредити сада су 8.400 динара.

Повећали смо ученичке и студентске стипендије и кредите

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је данас одлуку о повећању износа ученичких и студентских стипендија и кредита, које се исплаћују из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Управо данас потписао сам одлуку да се износ студентског кредита и стипендије повећа и уместо досадашњих 8.400 динара, студенти ће месечно добијати 13.000 динара“, рекао је министар, додајући да је ова новчана подршка само додатни подстицај за даље образовање и један од показатеља колико Србија улаже у школовање младих.

Он је најавио и да ће бити повећан и износ ученичких стипендија и кредита и да ће ученици добијати 8.100 динара уместо 5.400 динара.

За једног студента из буџета Министарства, на годишњем нивоу, за ове намене биће издвојено 130.000 хиљада динара, а ученици ће на годишњем нивоу добити укупно 81.000 динара.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ