Министар просвете Бранко Ружић поднео је данас неопозиву оставку председници Владе Србије Ани Брнабић, речено је Танјугу у Министарству просвете.

„У смирај тродневне националне жалости, као одговоран и васпитан човек, професионалан у обављању свих досадашњих јавних дужности, као родитељ и грађанин Републике Србије, која ми је увек на првом месту, а у складу са чланом 23 Закона о Влади, донео сам једину рационалну и часну одлуку у овим околностима. Подносим неопозиву оставку на позицију министра просвете у Влади Републике Србије“, навео је Ружић у допису који је послао председници Владе Ани Брнабић.

Он је у допису додао да је премијерка упозната са чињеницом да је оставку понудио моментално оног дана када се трагедија догодила.

„У светлу катаклизмичне трагедије која је задесила нашу државу и њене грађане и грађанке у ОШ “Владислав Рибникар“, користим прилику да још једном у неизрецивом болу изразим најдубље саучешће најмилијима пострадалих, да мали анђели почивају у миру и да нам Бог помогне да се овако нешто више никад не понови“, навео је Ружић.

Он је додао да ће „драматичне слике догађаје из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутешним родитељима пострадале деце“ доживотно носити као печат на души.

Ружић је рекао да осећа моралну и професионалну обавезу да се најискреније захвали свима у образовном систему – наставном, ваннаставном особљу, директорима, ученицима, студентима, ректорима, деканима, начелницима школских управа, психолозима, секретарима, помоћницима министра, саветницима, запосленима у Министарству, на веома плодотворној сарадњи.

„Такође, изражавам колегијалну захвалност лично Вама и свим колегницама и колегама у Влади Републике Србије, као и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи, узајамном поверењу у борби за бољу и успешнију Србију“, навео је Ружић.

Он је изразио наду да сви правдољубиви грађани, али и политички опоненти осећају потребу да будемо уједињени у болу, тузи и борби, да као друштво добро победи зло, а правда неправду.

„Србији је потребна мудрост, сталоженост, љубав и емпатија, никако распиривање конфликата и ангажовање медијских машинерија за те потребе, ма са које стране долазиле. Србија је једна – једина, алтернативну државу немамо, и зато је морамо чувати, градити и заштитити у овим туробним тренуцима“, поручио је Ружић.

Он је нагласио да ће лично, у оквиру своје Социјалистичке партије Србије, наставити још одлучније, чистог образа и са љубављу да се бори за развијену, национално поносну, социјално праведну, међународно уважену Србију, европских вредности.

„Оставка је лични, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима одлика снаге, а у нашем региону, врло често одлика слабости. Нека јавност суди“, закључио је Ружић.

Пауновић: Уз Ружића смо исто као и онда када су га бирали за министра

Снежана Пауновић, шефица посланичке групе ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС) у Скупштини Србије, саопштила је поводом неопозиве оставке коју је вечерас поднео министар просвете Бранко Ружић, да та посланичка група чврсто стоји уз њега, “исто као и онда када су га бирали за место министра просвете и веровали у њега, тако и данас“.

“Како је и сам рекао, ова његова одлука није политички већ лични чин, одлука вредна сваког поштовања, ово је одлука пре свега некога ко је родитељ, ко баштини породичне вредности. Оставка из моралних разлога је чин великих људи. Подршка“, истакла је Пауновић у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг