Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је јутрос да се размишља да и Србија уведе тестирање ученика два пута недељно, као што се то ради у Немачкој.

Бранко Ружић је подсетио да сада ако је 10 одсто одељења заражено, цео разред прелази на онлајн наставу 10 дана, и додао да је у Немачкој тај проценат 20 одсто. Истакао је да ситуација у школама није алармантна, да за сада нема кластера што није немогуће да ће да се догоди али да васпитно-образовни систем неће стати.
„Мислим да смо заиста као образовни систем показали да у њему нема места за већу трансмисију вируса и у претходној школској години. Ову смо кренули на традиционалан начин, по принципу семафора, наравно, биће нијансиран у складу са променама на терену. Оно што засигурно не треба изазивати у јавности то је да је ситуација у школама алармантна. Бројке скачу и у општој популацији, али у школама генерално стање није уопште алармантно, и када чујете да је 379 одељења пребачено на онлајн, а нико не пита колико их има, а има их 40.000. Када чујете да је 4.200 ученика заражено, то су подаци од прошле среде, изазива бојазан, али то је само 0,54 процента“, рекао је Ружић за Пинк.

Мере које су предложене, како каже Ружић, јесте да ако је 10 одсто деце заражено у одељењу прелази 10 дана на онлајн наставу, преноси Телеграф.

„Премијерка је иницирала на Кризном штабу идеју да покушамо да релаксирамо ту ситуацију да урадимо једну упоредну анализу. Имате ситуацију у Немачкој да је у 20 процената тако горњи лимит, с тим да тамо децу тестирају два пута недељно. Размишљамо и о томе овде у Србији можда да то уведемо уз сагласност родитеља. То би били брзи антигенски тестови или за почетак праћење симптома и мерење температуре. Али образовно-васпитни процес неће стати“, рекао је Ружић да је у свету тренд да се пређе на традиционалан начин у школу, али да се то не би радило уколико би бројке биле веће.

Ружић је казао и да је мишљења да ће увођење ковид сертификата помоћи да подигнемо бар за 10 процената број вакцинисаних.

„Школе ће радити редовно, данас ћемо поново имати састанак да видимо како да иновирамо модел да не будемо ригидни у примени приложених мера. Нема кластера у школама, што није немогуће да се догоди. Сада је далеко од алармантног“, казао је министар просвете.

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против коронавируса, рекао је јутрос рекао је јутрос да је ово тренутак када имате највише заражене деце.

„Школа је почела у тренутку када је било вируса, и било је за сасвим очекивати да буде тако. То неко релаксирање је могуће у односу на повећан проценат, али сам ја и одмах то рекао да је то огроман посао. И врло захтеван посао. То што је министар рекао да је свега 0,5 одсто то је ситуација у Београду. Испод 1 одсто је тренутно актуелно болесно“, рекао је др Кон.

Он је додао да тежимо ка колективном имунитета, јасно је да има недовољно вакцинисаних.

„То важи за све узрасте. Што је мањи израст мање има вакцинисаних и више заражених и то када се пореди са светским подацима значајно смо смо лошији. Зашто је то тако? То је заривање главе у песак. Неко једноставно више не може да слуша да о томе постоји једини излаз, вакцинација“, рекао је др Кон.

 

ТопПрес/ Извор: Телеграф