Школска година ће почети нормално 1. септембра у свим школама интонирањем или извођењем државне химне „Боже правде“, први пут у историји, најавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја и први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић.

Он је у интервјуу за „Новости“ рекао да је важно да као грађани поштујемо своју заставу, грб и химну и тиме на најлепши могући начин чувамо свој идентитет, а нагласио је и да би сви који седе у Кризном штабу волели да деца све време похађају наставу непосредним путем, у својим школама, а не пред телевизором, односно рачунаром.

Министар је поручио да то што део јавности изражава бојазан о евентуалном ризику по свеобухватно здравље нације не треба да се доживљава аутоматски као непријатељски гест, већ као део изналажења најбољег решења, али да је приоритетно да саслушамо здравствену струку, као најрелевантнију у борби против вируса.

Он је саопштио да ће министарство пратити ситуацију и одлуке прилагођавати према потребама, а да је, да би се избегло погоршање ситуације, важно да се пре свега стриктно поштују епидемиолошке мере, али и да се вакцинишу сви који то до сада нису учинили, пошто је вакцина цивилизацијска тековина и једини начин да ово све пребродимо.

Министар је појаснио модел одржавања наставе који подразумева три зоне – зелену, жуту и црвену, и рекао да је за његово спровођење ,односно за тачно одређивање када нека школа из једне зоне прелази у другу, одговоран посебно формиран стручни тим састављен од представника „Батута“ и Министарства просвете науке и технолошког развоја, који се већ дуже време бави координирањем и праћењем ситуације у школама широм Србије.

„Они ће са сада имати нови задатак, сагледавање неколико критеријума, као што су број заражених, број вакцинисаних, проценат позитивно тестираних, као и у којој мери се школа придржава мера за спречавање ризика од вируса, што ће опредељивати која локална самоуправа ће припасти којој зони, и о томе не треба да размишљају родитељи, већ да прате информације које ће школе давати петком у случају да дође до промене модела“, објаснио је Ружић.

Министар је навео да је прва одлука стручног тима да сви крену на непосредну наставу, осим средњих школа у 15 општина и градова који ће бити у комбинованом моделу, и средњих школа у Тутину, где ће се изводити онлајн настава.

Ружић је прецизирао да ће се у првој седмици септембра примењивати комбиновани модел у Новом Пазару, Прешеву, Кладову, Петровцу на Млави, Новој Вароши, Прибоју, Ужицу, Ваљеву, Деспотовцу, Јагодини, Параћину, Свилајнцу, Рековцу, Ћуприји и Бојнику.

Он је говорио и о резултатима онлајн наставе, која је била окосница наставног процеса годину и по дана, и рекао да сматра да су сви дали максимум да образовање буде квалитетно и доступно сваком детету у Србији и да никако не може да се сложи са неким субјективним оценама да је година прошла узалудно, а посебно ни да је генерација упропашћена.

„Онлајн настава је била и остаје најбоља опција за све, у ситуацији када је здравље становништва приоритет, а притом угрожено“, нагласио је Ружић.

Ружић је рекао и да нацрт Закона о уџбеницима који ће омогућити да уџбенике од националног значаја, српски језик и књижевност, историју и географију издаје државни Завод за уџбенике, чека на даље консултације са кабинетом председника, имајући у виду да је управо председник Вучић био иницијатор ове одличне идеје, али и са кабинетом премијерке, која се стара о примени државних политика.

Он је саопштио да је у плану да до 15. септембра, када се обележава Дан српског јединства, у парламенту буде усвојен Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма који ће пред народним посланицима представити министарка Маја Гојковић, што је, како је рекао, добар и природан, како симболички, тако и суштински увод у приближавање новом Закону о уџбеницима.

Ружић је нагласио да је наша регулатива изричита у заштити ћирилице и да у том контексту и образовање почива на српском језику и ћирилици, као и да ће у наредном периоду бити уложени додатни напори да примена постојећих закона и подзаконских аката буде видљивија.

Он је рекао и да благонаклоно гледа на декларацију са последњих разговора србиста у погледу стицања натпредметног статуса за српски језик и да постоји разумевање да повећање фонда часова не може бити тренутно тема, али да заједнички рад, свако у својој сфери одговорности, јесте прави за очување нашег идентитета.

Ружић је говорио и о предлогу председника странке Ивице Дачића, за заједничку листу социјалиста са СНС за изборе на сва три нивоа, и рекао да у СПС не постоји бојазан од губљења идентитета јер је познато да гласачи СНС и СПС нису једно те исто, нити су партијски програми и оријентација странака идентична, осим заједничког именитеља, како је рекао, љубави према Србији и њеном напретку.

Он је закључио да ће управо тај именитељ определити најбољи модел учешћа на предстојећим изборима, како је нагласио ,не за две странке већ за будућност Србије и њене грађане.

ТопПрес/ Извор: Танјуг