Фото: ТопПрес

Топола, Аранђеловац, Горњи Милановац – Невреме праћено градом које је јуче у поподневним сатима захватило неколико општина у Шумадији, причинило је велику материјалну штету. Највише су настрадале пољопривредне културе али крупан град није поштедео ни возила, објекте.

„Око 17 часова су се над наше село надвили црни облаци, почели су да пуцају са свих страна, знали смо да неће да изађе на добро. Убрзо је кренула јака киша и крупан град. Велику штету претрпела су села Бања, Крћевац, Загорица, Липовац, Клока, Белосавци. За већину летине сезона је завршена, вишње, кајсије, шљиве, нектарине, повртарске културе, ратарске, много је усева уништено, али кад смо ми живи и здрави некако ће све проћи“, каже Миле Радовановић из Липовца.

Фото: ТопПрес

Са радарског центра Букуља бранила се читава Шумадија и испаљено је преко 200 ракета.

„Током поподневних сати радарски центри Бешњаја и Букуља деловали су са својих противградних станица и испаљено је преко 200 ракета у градоносне облаке. Припадници Управе имали су само четири интервенције на терену а до изливања кишне канализације дошло је у насељима Пивара, Илићево и код Роде. Вода је највише направила проблеме на улицама града Крагујевца, док суграђани нису пријављивали поплаве у подрумском простору или стамбеним објектима. Стање је стабилно, вода се повукла и град нормално функционише. Снабдевање водом, струјом и гасом је нормално – рекао је Зоран Кочовић начелник Управе за ванредне ситуације Крагујевац.

Једна од залуталих ракета завршила је у дворишту породице Матић у Клоки, а једна у породичној кући у Горњем Милановцу.

Фото: ТопПрес

„Услед дејства противградне заштите догодио се и један инцидент када је на породичну кућу у улици Пролетерских бригада пала неексплодирана противградна ракета. Пуком срећом прошло је без жртава. Општина ће надонадити штету породици, а свакако ћемо тужити произвођача ракета”, рекао је Ковачевић.

Он је посетио ту породицу у чију кућу је упала противградна ракета и том приликом истакао да ће општинске екипе за процену штете обићи терен како би се пописала сва настала штета.

ТопПрес