Горњи Милановац – Плац од 25 ари, који су мештани Прањана у суботу поклонили председнику Србије Александру Вучићу, са жељом да им постане комшија налази се на сувоборском вису, на коти Мрамор. Парцела има невороватан поглед, пре свега, на српску историју где се у даљини види Равна гора и Горски аеродром са којег је Дража Михајловић командовао спасавањем савезничких пилота.

„Захваљујући председнику Прањани су понобо добили своја крила, наша срећа што поново иаммо аеродром у част наших јуначких предака је заиста велика. Комад земље је нешто највредније што можемо да у дамо, јер сувоборски сељак се најтеже одрче своје дедовине која је натопљена јуначком крвљу и знојем предака, ископана рововима“, рекао је Радољуб Јанковић из Прањана за РИНУ.

Са истог места поглед пуца ка Такову где се као са длана види село Коштунићи, Теочин, део Брезне, Брајићи, планински висови Полома, док са друге стране се јасно види село Гојна Гора, Дружетићи а назире се део Шиљковице на чијим обронцима је Милошево родно село, Добриња.

Поглед пуца на Равну Гору и Горски аеродром, фото: РИНА

Иначе, земљиште је власништво породице Старчевић, који за њу нису желели никакву накнаду. Парцела се налази у предивном амбијенту, окружена столетним боровима а може јој се прићи из два правца, макадамским путем од реке Дучине или уз Толића косу.

„Част нам је да председнику Србије подаримо тај плац, чули смо да је рекао да ће га искористити у најбољу сврху, у интересу Прањанаца, али како било да било наша породица дала је то од срца, са жељом да једног дана буде наш комшија”, каже Мирослав Старчевић.

Ради се о веома часној и вредној породици, која се бави производњом чувеног ролованог сувоборског кајмака, прерађујући дневно неколико хиљада литара планинског млека.

ТопПрес/РИНА

Мирослав Старчевић поклонио парцелу, фото: РИНА