Просечна четворочлана породица дневно за доручак, ручак и вечеру потроши нешто мање од 2.000 динара. Месечно, то је око 60.000, више од половине просечне плате. Да, евентуално, смањи трошкове може само вешта и вредна домаћица, која купује на акцијама.

Ми смо за сендвич са шунком и јогурт за доручак, ћуфте са пире кромпиром и салатом од купуса за ручак и гибаницу за вечеру потрошили 1.800 динара. Ред је и неки десерт да поједемо бар после ручка, али слаткише нисмо рачунали. Могло је јефтиније да смо обишли неколико продавница и куповали артикле на акцији.

„За ћуфте може 700 грама, пире кромпир 100, значи отприлике је то 600 динара, са купус салатом око 600 – 700 динара“, процењује једна суграђанка.

У потрази за квалитетном робом и одговарајућом ценом обиђе се пијаца неколико пута и добро погледају све тезге.

„Кромпир 70 – 80 динара, карфиол 150, тиквице 200, парадајз 200 динара. У суштини ништа није поскупело, ако мислите због ове тренутне ситуације или нешто. Кад дође топло време у Србији има пуно плодног земљишта, има воде, има сунца, поврће ће бити још јефтиније“, каже Горан Исаиловић из Владимираца код Шапца.

Судећи по ономе што се највише продаје, ужелели смо се пролећног поврћа.

„Тиквице максимално коростим и на жалост увек их користим кад су скупе, никад кад су јефтине, а јагоде још нисам почела. Било је 200 динара, и 250, ја не знам и сад, мислим да су око 200 динара. Тамо још за једно месец дана онда ће бити и за 50“, прича једна Београђанка.

На тезгама са воћем се за своју позицију поред лимуна, поморанџи, мандарина полако боре прве јагоде.

„Сваке године чим сунце мало огреје, јагоде иду све боље, а како време одмиче све су јефтиније, сад су мало скупље као и свако прво воће, обично је у почетку мало скупо, а онда цена мало падне“, каже Рајко Манојловић, продавац из Гроцке.

Прве јагоде стижу из Грчке. Кажу да су слатке као мед. Продају се у паковању од пола килограма за 200 и 250 динара. На пијацама се могу наћи и јагоде из Турске и Албаније. Наше, из пластеника, очекујемо почетком маја, када стижу и ране трешње ђурђевке.

ТопПрес/ Извор: РТС