Сабор СПЦ у крипти храма 23. или 24. маја, избор три епископа

Сабор СПЦ у крипти храма 23. или 24. маја, избор три епископа

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана ти нова епископаи на упражњења места у епархији ваљевској, митрополији црногорско-приморској и загребачко љубљанској одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма светог Саве због епидемиолошких мера, потврђено је Танјуг у Патријаршији.

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе највероватније после избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је у ранијој изјави за Танјуг казао да је уверен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљ ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Кривокапић који је који је раније за медије изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан после избора митрополиат црногорско-приморског.

Он сматра да би потписивање Темељног уговора се некако природно поклапа с оним тренутком када новоиизабрани митрополит буде устустоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године,када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за место новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта месеца 2020. године када је преминуо епископа Милутина, а место митрополита загребачко-љубљанског упражњено од када је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира, из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање две трећине владика.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI