Горњи Милановац, Прањани – Јуче је одржана седница Сабора виолиниста Србије на којој је потврђено да ће 4. Сабор виолиниста у Прањанима бити одржан 19,20. и 21. августа.
Овогодишњи Сабор се одржава у знаку малог јубилеја идуће године, када ће се пети пут по реду подићи саборска застава и окупити најбољи мајстори, краљице инструмената, виолине у Србији.
Саборски одбор констатовао је да је Сабор постао значајна и јединствена светковина посвећена овом инструменту и да је већ прерастао одавно у традицију, која ће славити виолину у годинама и деценијама пред нама.
На састанку су установљена и нова правила која се тичу, како такмичења тако и припрема и функционисања ове манифестације. Тако, на пример, сви угоститељи, као и они који издају земљу у закуп, мораће да имају сагласност надлежних општинских органа и без те дозволе неће моћи да обављају угоститељске услуге.
„Да појасним. Сви угоститељи, и они који желе да се баве услужним делатностима на овом Сабору, треба да са органима локалне самоуправе потпишу уговор, како о издавању својих површина тако и у вршењу угоститељских услуга. Општина Горњи Милановац максимално ће се потрудити да свима изађе у сусрет али не можемо дозволити дивљање цена, како угоститељских, тако и цена пословних простора и земљишта које се закупљује. Сви ће морати, од реда да имају сагласност локалне самоуправе и без тога неће моћи да користе електричну енергију, а сходно Закону о енергетској безбедности не могу користити струју из помоћних објеката. Са друге стране ово је светковина иза које стоји општина Горњи Милановац и желимо да она успе и да сви који ту дођу, се опусте и уживају у доброј музици, а они који економски послују и зараде. Спречићемо све злоупотребе и за то постоје механизми. Због тога, молим све оне који закупљују места мимо сагласности локалане самоуправе, да не могу добити сагласност за обављање делатности уколико не испуне одређене услове а то су пре свега еколошки, а затим и они који се тичу самог пословања. То што је нечија земља, не значи да он може формирати цене по свом личном нахођењу, већ, да се уклопи у прописе који важе на свим јавним површинама, почевши од Такова па надаље. Захваљујемо се свима онима који буду поштовали одлуке Саборског одбора али морамо да кажемо да ће сви они који покушају да злоупотребе добре намере и циљеве овог Сабора бити санкционисани без изузетка”, речено је данас на седници одбора Сабора виолиниста Србије у Горњем Милановцу, којом је преседавао председник Општине и Саборског одбора Дејан Ковачевић.

Иначе, Сабор виолиниста Србије поред тога што ће обиловати сјајним виолинистима имаће и други део, где ће по традицији, бити приређени концерти народне музике. Оно што је сигурно да ће у петак Панорама бенд одржати велики народни концерт, након такмичења младих виолиниста које почиње око 20.00 часова. Субота је резервисана за професионалце, а већ у недељу биће концерти, како победника тако и естрадних звезда. Жеља Саборског одбора, а веома је и извесно, да ће концерт у Прањанима имати мега звезде народне музике, као што је Баја Мали Книнџа и Митар Мирић, али о тим садржајима одбор ће се накнадно изјаснити.

ТопПрес/ ГЗС