ТанјугТанјуг

САД ће са бесповратна 22 милиона долара помоћи јачање конкурентности привреде у Србији, владавине права, унапређење управе и сузбијања корупције.

Два споразума о томе су данас потписали амерички амбасадор Кајл Скот и министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Скот је истакао да су САД од 2001. године помогле у Србији асфалтирање улица, обнову школа, социјалних установа, споменика културе и „друге реформе за добробит грађана које се не могу уочити на први поглед“.

Друга врста помоћи је рад с владиним и невладиним организацијама на реформама важним за демократски економски развој и добробит грађана“, рекао је амбасадор.

Додао је да је уз помоћ САД олакшано постало и транспарентније издавање грађевинских дозвола, усклађивање са захтевима инспекције и смањење могућности за корупцију због чега је Србија међу 10 земаља света по брзини издавања тих дозвола.

Брже издавање грађевинских дозвола је, како је рекао, омогућило отварање нових радних места и смањење могућности за корупцију.

Америчка помоћ је омогућила и реновирање зграда прекршајних судова и унапређење управљања предметима и електронским регистрима, што је смањило 100 милиона евра судских трошкова и број старих предмета и до 80 одсто.

Скот је рекао да је америчка помоћ омогућила и увођење електронске управе у 83 општине што је грађанима поједноставило посао уписа адресе.

„Помогли смо и да се уради нацрт и спроведе први закон о заштити узбуњивања чиме је пријављивање корупције постало лакше и безбедније“, рекао је Скот и навео да је „америчка помоћ доказ посвећености да Србија постане чланица ЕУ“ и да Србију буде демократска и напредна.

Министарка Јоксимовић је новинарима рекла да иако „Србија и САД увек имају успоне и падове у политичким односима, односно добре и мање добре релације.., неупитно је да САД конкретно помажу Србији у развоју“.

Додала је да се америчка бесповратна финансијска помоћ од 2001. године од скоро милијарду долара користила за реформе и развој, уз стварање ефикасније администрације, јачање конкурентности малих и средњих предузећа на локалном нивоу.

Додала је да су САД помогле Србији и преко пројекта развоја општина југа и југозапада Србије које не спадају у развијене и да се нада да ће се та помоћ наставити.

ТопПрес/ Извор: Бета