Топола – Из  године у годину приметна је све већа бројност Шакала који задају велике проблеме и стварају главобоље сточарима подно Венчаца, Букуље  и Рудника. Шакали такође причињавају велику штету у Ловиштима Тополе и Рудника као и широм Шумадије у којима лове и уништавају популацију зеца и фазана па све до срнеће дивљачи а неретко и младунце Дивље свиње.

Ловачка Удружења организују хајке на овог лукавог предатора којег је веома тешко истерати из густиша и растиња у којима он обитава, тако да је то један од разлога због којег је ова врста у експанзији.

„Не само да лови дивљач већ прави озбиљне проблеме сточарима. Недавно је њих неколико упало у обор и заклало неколико оваца у нашем селу. Ових штеточина има баш доста а није ни мало једноставно убити га, ето ја сам одстрелио једног, надам се да ћу успети још неког како би се сачувала стока у овом крају па и шире“, каже ловац Бојан Стевановић из Брезовца.

Иначе, Шакал је животиња која је веома слична вуку,  има шиљату њушку, дуже уши и краћи, дебео реп. Покривен је кратком, црвенкасто-смеђом длаком.  Тело му је дуго око један метар, реп до 25 центиметара, а тежином достигне и 15 килограма. Веома добро и истрајно трчи, преваљујући велике удаљености. Живи појединачно и у малим  чопорима. Углавном је ноћна животиња. Јазбину гради у жбуњу или под земљом. Једе све што може да улови, али и лешине, зрневље и воће, напада и  домаће животиње.

ТопПрес

Ловац Бојан одстрелио шакала, фото: ТопПрес