У Србији је почела јесења сетва жита, а у плану је да се засеје око 600.000 хектара, што је за око 30.000 хектара више него прошле године, каже Вукосав Саковић из Удружења Жита Србије.

Оптималан рок за сетву је почео 5. октобра, и траје до 25. октобра, рекао је Саковић за Танјуг и навео да у пракси сетва жита траје цео октобар и новембар у зависности од временских прилика.

Напоменуо је да ове године временске прилике не иду на руку сетви због кише.

За сада је, каже, пшеница засејана на 10 одсто планираних површина.

Саковић је рекао да су произвођачи ове године показали веће интересовање, па је могуће да се засеје можда нешто више од 600.000 хектара у зависности од временских прилика.

Упитан колика је потражња за пшеницом на тржишту, с озбиром на пандемију корона вируса, Саковић наводи да је регионално тржиште доста „мирно“ и да нико не прави залихе, али да је ситуација другачија на великим светским тржиштима.

„Велика светска тржишта, попут Кине, Египта и Блиског Истока праве залихе, купују више него у истом периоду прошле године. Не зна се каква ће ситуација бити у вези са пандемијом корона вируса. Проблеми су и са транспортом, па желе да се обезбеде на време“, каже Саковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг