profimedia

Долажење на шалтер због потврде о плаћеном порезу постало је прошлост. У марту ове године Пореска управа увела је електронска уверења, што грађанима омогућава да тај документ набаве не излазећи из куће, за само неколико минута.

Од увођења електронских уверења прошло је неколико месеци, а подаци Пореске управе показују да се дневно издаје око 500 таквих докумената. Њихово увођење тиме је смањило број људи на шалтерима за толико. Од тога корист има и ПУ и сваки порески обвезник

„Пре свега пореском обвезнику се смањују трошкови, а такође је важно што то уверење добија тренутно, наравно, уколико је измирио своје пореске обавезе“, каже за Прву ТВ Саша Дулић, помоћник директора Пореске управе из Сектора за информационе и телекомуникационе технологије.

Обвезници порталу Е-порези приступају помоћу квалификованог електронског сертификата.

„Затим порески обвезник подноси захтев за електронско уверење и ако систем утврди да он нема порески дуг, издаје се уверење у облику ПДФ документа који може да преузме и одштампа. Тако одштампани документ носи и прилаже негде где је и до сада носио тај документ“, казао је Дулић.Међутим, на том документу нема потписа ни печата.

„На документу постоји код за проверу његове аутентичности и неко ко не верује у веродостојност документа може на сајту ПУ уносећи тај код да се увери“, истиче Дулић.

ТопПрес/ Извор: Б92