Чачак – Кад испред чачанског Дома културе у раним јутарњим сатима једном годишње видите огромну гужву одмах треба да знате да се тада врши орезивање највећег фикуса на Балкану и да су грађанке, али и по неки грађанин кренули да узму пелцер. Право чудо природе опстаје у затвореном простору преко пола века, сваке године расте по један метар и данас се протеже на три спрата. Стога, многи желе да управо ову биљку имају у свом дому.

 

„Кад би у мојој кући порастао бар два метра ја бих била презадовољна. Ово је заиста раритет и стога сам пожелела да тај фикус имам и у свом дому. Гужва је била огромна, али успела сам да се изборим за свој пелцер“, каже Мирјана Ристовић из Чачка.

Фото: РИНА

Дуговечан и неуништив, највећи фикус на Балкану у затвореном простору један је од симбола Чачка. Иако за његов пелцер влада огромна навала, за сада нема информација да се још негде примио тако добро као у чачанском Дому културе. Оно што је куриозитет и вероватно тајна његове величине и сјаја, и то без заливања, јесте чињеница да је посађен на терену који обилује подземним водама, али и огромна количина светлости. О њему брину стручњаци са Аграномског факултета у Чачку и Градског заленила, а редовно се врши орезивање и проређивање ове биљке.

 

„Кад се орезивање обави, оно што је посечено стави се на приколицу испред Дома културе и то врло брзо све нестане, јер Чачанке узимају пелцере како би фикус посадиле и у својој кући или стану. Тако да верујем, да на десетине фикуса расте у граду на Морави, али немам информацију да ли се још негде овако „примио“. Мислим да је управо ова локација у установи културе кључна“, изјавила је за РИНУ, Верица Ковачевић из Дома културе у Чачку.

Верица Ковачевић, фото: РИНА

Фикус је посађен у темеље Дома културе 1971. године, из Сплита су стигла три стабла од којих су се два примила. Чачански фикус 2003. године проглашен је за споменик културе и заштићено природно добро трећег реда, а грађани су покренули иницијативу да због своје масивности буде уписан у Гинисову књигу рекорда.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА