Горњи Милановац – Jaвно предузеће за изградњу општине Горњи Милановац већ 20 дана изводи радове на санацији корита реке Драгобиљ у МЗ Заграђе.

Тренутно вршимо радове на сређивању речног корита реке Драгобиљ у дужини од три километра. Циљ нам је пре свега, да реку која се услед поплава излила, вратимо у старо корито и да се ослободе парцеле како би мештани могли да их обрађују. У плану је и чишћење, проширивање и продубљивање старог речног корита, као и надвисивање и учвршћивање бедема који ће заштитити парцеле од будућих поплава. Ми смо задовољни динамиком радова, као и мештани чија су имања у поплавама током претходних година претрпела велике штете-рекао је Божидар Вучетић, директор ЈП за изградњу општине Горњи Милановац.

Божидар Вучетић, директор ЈП за изградњу општине ГМ, Фото: ГМ Прес

Обилне поплаве током претходних година, нарочито 2014, направиле су велике проблеме мештанима Заграђа када им је вода однела читаве њиве и уништила усеве.

У ЈП за изградњу кажу да су задовољни извођењем радова, као и житељи чија ће пољопривредна имања захваљујући регулисању речног корита бити заштићена од евентуалних наредних поплава и непогода.

– Ове радове смо очекивали више од двадесет година. Директор нам је изашао у сусрет, долазио на терен, обилазио речно корито и ово је врхунски урађено. Поплава ми је 2014. године однела две њиве-каже Милић Јевтић из Заграђа.

Милић Јевтић, мештанин, Фото: ГМ Прес

На удару ранијих поплава била су бројна домаћинства и имања у селу Заграђе.

-Мени је кућа поред старог речног корита и увек на удару воде и поплава. Надам се да ће се овим радовима то исправити и захваљујем се ЈП за изградњу. Од 2010. године овде нико није долазио. Вода ми је већ три пута угрозила њиву-рекао је Милан Илић.

Милан Илић, мештанин, Фото: ГМ Прес

Планом и програмом, ЈП за изградњу општине Горњи Милановац изводиће радове најпре у качерско -рудничком, а затим у гружанском и таковском крају. Укупна вредност ове инвестиције износи 2 милиона и 800 000 динара.

 

 

ТопПрес/ Извор: ГМ Прес