Више од 122.000 незапослених особа добиће ове године шансу за посао преко програма Националне службе за запошљавање (НСЗ), а у фокусу ће бити подршка теже запошљивим лицима, речено је данас приликом потписивања „Споразума о учинку за 2020“ између НСЗ и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министар Зоран Ђорђевић рекао је да ће ове године бити настављено са улагањима у грађане и да ће још већа пажња бити посвећена теже запошљивим категоријама, како би ове године дошли до посла.

За те намене преко НСЗ планирано је 3,7 милијарди динара, 550 милиона динара обезбеђено је за Фонд за професионалну рехабилитацију, из ИПА 2013. програма обезбеђено 23,6 милиона динара, рекао је он. Додао је и да је новина преквалификација у ИТ сфери за шта је одвојено 150 милиона динара, а преквалификације ће бити спровођене заједно са УНДП.

Он је рекао да ће најмање 7.400 особа са инвалидитетом добити шансу у 2020. години.

„Верујем да ће све ове мере дати додатне резултате и већу ефикасност када је у питању запошљавање, а ако буде било потребно свакако ћемо одвојити још средстава“, рекао је он.

Поред теже запошљивих категорија, међу којима су незапослени старији од 50 година, неквалификовани, они који чекају дуже од годину дана на посао и жене, пажња ће бити посвећена и младима који треба да стекну прво радно искуство.

„Новост је обавеза НСЗ да постигне већу ефикасност на терену, да њихови запослени излазе на терен и у комуникацији са послодавцима уставнове шта су потребе тржишта рада како би се у складу са тим обезбеђује радна снага кроз преквалификације и доквалификације“, рекао је Ђорђевић.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да постоји јасни задаци око укључивања теже запошљивих лица у програме ове службе.

„Као и прошлу и ову годину ће обележити унапређење квалитета радне снаге односно улагање у људски капитал, што значи да пре свега морамо да укључимо младе људе који излазе из система образовања у све програме, стручне праксе и програма приправника“, рекао је он.

Додао је и да ће онима који не поседују потребне квалификације бити понуђено укључивање у обуке и преквалифиткације. „Близу 10.000 људи биће укључено у програме образовања и обука, од тога више од половина је за младе људе – кроз укључивање у програме стручне праксе и приправника“, рекао је он.

Како је навео, за ове програме су повећани појединачни износи како би били примамљивији и атрактивнији да би млади остали раде у својој земљи.

Сви јавни позиви НСЗ биће доступни већ средином фебруара а највећи део програма биће расположив до краја године.

Како се могло чути очекује се реализација већа од 95 процената а у више од 90 одсто средстава корисници ће бити из реалног и приватног сектора.

ТопПрес/ Извор: Танјуг