Топола – Између Општине Топола и пројекта „Знањем до посла“ (Е2Е), вишегодишњег партнерског пројекта две владе – Швајцарске и Србије осмишљеног да створи предуслове за брже запошљавање младих, потписан је Споразум о сарадњи. Споразумом је предвиђена заједничка подршка Општине и пројекта „Знањем до посла“ на подизању запошљивости младих кроз организацију обука на радном месту код послодаваца са територије Општине Топола, каже се у саоптењу за јавност.

Фото: ТопПрес

Пројекат „Знањем до посла“ објавио је јавни позив за послодавце са циљем да се кроз јавно-приватно партнерство са компанијама из циљних подручја Србије, међу којима је и Општина Топола, организују обуке на радном месту за младе који траже запослење. Овај програм подршке олакшаће послодавцима процес избора, обуке и запошљавања нових запослених.

За спровођење Позива на територији Општине Топола опредељују се средства за обуку до десеторо младих до краја 2023. године код локалних послодаваца у укупном износу од 1.000.00,00 РСД, од чега је 15% учешће средстава из буџета локалне самоуправе општине Топола. Осим овог износа, послодавци обезбеђују додатна средства из сопствених извора неопходна за организовање обука на радном месту у својим просторијама.

Фото: ТопПрес

Председник Општине Топола, г. Владимир (Томислав) Радојковић истакао је приликом потписивања споразума да је ово изузетан дан за Тополу, пре свега за младе из ове општине, који ће, захваљујући Влади Швајцарске и сјајном пројекту, добити шансу да кроз обуку у локалним компанијама стекну драгоцена знања, вештине и искуства која ће им олакшати пут до посла.

„Статистика показује да је више од 70 одсто младих људи који су кроз програм „Знањем до посла“ прошли обуку, након тога и добило посао. Ова обука значиће младима из Тополе који до сада нису имали прилике да добију посао или су радили на местима где нису били задовољни. На овај начин још једном ћемо успети да подстакнемо запошљавање у нашој општини. Желим да се компаније и млади укључе у овај пројекат и да нам омладина веома брзо стекне нова знања и вештине и да остане овде у Тополи, што и јесте наш највећи циљ“, нагласио је Радојковић.

Фото: ТопПрес

Споразум, који је уједно и седми по реду на територији Србије,  добар је знак да обуке за младе људе постају одржива трајна решења и да у томе заједнички учествују и компаније и локална самоуправа. Модел који је пројекат „Знањем до посла“ пилотирао, као сарадњу приватног и јавног сектора, уз подршку цивилног друштва, има потенцијал да заживи широм земље.

Фото: ТопПрес

Оливер Штрајт, директор пројекта „Знањем до посла“, изразио је задовољство што је још једна локална самоуправа препознала значај пројекта и што ће кроз његову реализацију млади из овог краја добити прилику да стекну нова сазнања и искуства и на тај начин лакше дођу до посла.

„Велико нам је задовољство што се и Општина Топола одлучила да определи одређена финансијска средства и учествује у пројекту, што сматрамо потврдом успешности до сада имплементираних активности програма које Швајцарска подржава. Општина Топола је препознала потребу да учествује у једној оваквој активности и тиме помогне младима са своје територије на путу до квалитетног запослења. Досадашња искуства пројекта показала су да је овакав модел користан и да се јача локална економија кроз све активније ангажовање младих људи који будућност граде у својим локалним заједницама“, рекао је Штрајт.

Фото: ТопПрес

Циљ пројекта „Знањем до посла“ је повећање запошљивости младих и посредно бржи, одрживији и инклузивнији економски развој Србије. Идеја Е2Е је да подстакне, подржи и понуди модел трајне сарадње локалних самоуправа, школа, организација цивилног друштва и привредних субјеката како би се младима пружила могућност да науче оне вештине које се траже на тржишту рада и тако лакше дођу до посла.

Ово је четврти позив објављен у оквиру Е2Е пројекта, подржаног од стране Швајцарске,  чија је укупна вредност  28,7 милиона евра за 8 година спровођења пројекта, каже се у саопштењу.

Фото: ТопПрес

До сада је кроз програме обука на радном месту прошло 1,800 младих, а помоћ на путу до посла добило је и још 350 младих из теже запошљивих група, за које је издвојено 180.000 евра. Више од 75% младих је након обука запослено.

У спровођењу обука на радном месту учествовало је 250 компанија које су у просеку са 50% суфинансирале обуке, као и 30 партнера како из јавног сектора, тако и из цивилног друштва.

Пројектом је такође предвиђена подршка младима на школовању и онима који траже запослење кроз услуге каријерног вођења и саветовања, за шта је Швајцарска издвојила милион евра у другој фази.

У другој фази пројекта Швајцарска и Србија настављају да заједно доприносе реализацији – Влада Швајцарске са 7,5 милиона ЕУР и Влада Србије са 4,5 милиона ЕУР.

ТопПрес