Шарчевић: Биће смењени директори 10 школа

Шарчевић: Биће смењени директори 10 школа

Десет директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта, најавио је за данашње „Вечерње новости“ министар просвете Младен Шарчевић.

Без фотеље ће остати руководиоци школа у Вучитрну, Ранилугу, Прешеву, Алексинцу, Нишу, Пожеги и четири београдске школе – две у Обреновцу, у Земуну и Сурчину.

Лист наводи да је разлог за смењивање лажирање броја ученика и формирање већег броја одељења него што је законом прописано.

Просветна инспекција претходно је утврдила да су у овим школама формирана одељења са мање од 15 ученика, што је законски минимум. Фиктивно је приказиван већи број ђака, како би били избегнути технолошки вишкови. Тако су, на пример, од 25 ученика формирана два, уместо једног одељења.

Просветна инспекција проверавала је 200 школа у шест школских управа и пронашла неправилности у више од 30 одсто, тачније у 73 школе. Првих 10 смена није крај, јер још нису завршене детаљне анализе свих школа у којима је инспекција пронашла неправилности, рекао је Шарчевић.

Намеравамо и да поједноставимо процедуру одузимања лиценци за рад секретарима школа. Они морају да сносе велики део одговорности, јер треба да контролишу рад директора, а не да буду саучесници у неправилностима, казао је Шарчевић.

Лист наводи да су неправилности пронађене и у школским управама у Београду и Нишу, где су већ смењени саветници задужени за финансијска питања.

Они су, према речима министра, морали да знају за лажирање броја ученика у школама, али су то толерисали и нису пријавили.

Они су тиме постали саучесници, јер су манипулисали подацима, рекао је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI