Држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције, међу којима је крајња изузеће из породице. Министарство просвете инсистира на вакцинисању деце и даје рок до 1. септембра свим родитељима који то нису до сада учинили, рекао је Шарчевић гостујући на Првом програму Радио Београда.

Говорећи о задатку рационализације школа, који подразумева вертикално спајање у мањим, слабије развијеним срединама, министар закључује да је реч о великом послу који су многи до сада избегавали.

„Постоје општине које су се са 20.000 становника стопиле на двоструко мање, имају 10 истурених одељења са по пет, шест ђака, који ће остати у својим зградама, нећемо ниједног од њих наводити да путују 20 километара до школе. Али има и школа које са толико ученика имају директора, секретара и још особља“, објашњава Шарчевић.

У овом случају, навео је министар, највећа је бојазан за радна места.

Према његовим речима, приликом спајања школа водиће се рачуна о адекватној близини и педагошком амбијенту, а да ће школе које остају празне бити претворене у места за ђачки туризам, по угледу на европске земље.

На тај начин село ће оживети на другачији начин, а млади у њему добити прилику за запослење, каже Шарчевић.

Министар просвете нагласио је још једном да је забрана запошљавања у јавном сектору у просвети створила контраефекте.

„Млади просветни радници, већином жене, имају статус на привременим и повременим пословима. Инсистирам да се забрана укине прво у просвети, јер то неће коштати државу ништа, остаје исти број радних места, а само се мења статус запослених“, истиче Шарчевић.

Стално запослење даје додатне финансијске могућности просветним радницима, омогућност да подигну стамбени кредите, оснују породицу и тиме допринесу наталитету државе, закључио је министар просвете, гостујући у „Седмици“ на Првом програму Радио Београда.

ТопПрес/ Извор: Танјуг