FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

Купус ове јесени кошта од 40 до 70 динара по килограму, мало јефтиније него прошле године, али је ипак скупље него што су потрошачи навикли, па породицу кисељење кошта и до 7.000 динара.

Цена купуса у сезони углавном се кретала око 20 до 30 динара за килограм, све до прошле године, када су купце шокирале цене од чак 80 динара, због чега су многи говорили да ће им и сарма бити луксуз.

Ове сезоне најефтинији, али и најлошији купус може да се купи за 40 динара, док најквалитетније главице коштају и до 70 динара на пијацама. За потрошаче може бити проблем и што је прошле године купус каснио, па коме слава није сувише рано, могао је да сачека мало нижу цену. Ове године је обрнуто, купус је поранио, тренутно га има довољно, али колико ће га бити у децембру и по којој цени, питање је. Продавци сматрају да ће она ићи до 10 одсто горе кад стигне права зима.

– Цена купуса је у просеку око 50 динара, али на већу количину смо спремни да спустимо на 40 – каже једна од продавачица на београдској пијаци.

Купци с друге стране сматрају да је и то скупо јер за кисељење им треба од 50 до 100 килограма, што постаје поприлична инвестиција за кућни буџет. Тако ће просечна српска фамилија, која има обичај да укисели 100 кила, уместо 2.000, колико је навикла, морати за купус издвојити од 4.000, па чак до 7.000 динара.

– Да немамо славе и да није обичај да се тада једе сарма, верујте ми, одустао бих од кисељења купуса. Али како деца хоће да једу сарму, имам три ћерке, свака има породицу, навикао сам их да укиселим бар једно буре. Реално, 30 динара по килограму је горња граница када се то исплати, све изнад тога је луксуз – каже пензионер Младен Милиновић из Новог Сада.

С црвеним купусом ствар је још озбиљнија, он кошта од 70 до 130 динара на пијацама и у маркетима.

Урош Пуача, председник Удружења „Футошки купус“, каже да је, за разлику од прошле године када је суша готово преполовила род, ове године ипак боље, али је губитака било.

Цена јесте мало нижа него прошле године, но и ове сезоне су болести на купусу урадиле своје, па је принос мањи 20 одсто него иначе. Купус је поранио, али сада када треба да се кисели, има га довољно. Коме раније стиже слава, може већ да почне. Не бих да прогнозирам да ли ће после купус бити скупљи. Оно што је добро јесте да је квалитет ове године одличан – рекао је Пуача.

ТопПрес/ Извор: Блиц, А. Латаш, Љ. Видовић