Фото: ТанјугФото: Танјуг

Све више је домаћинстава у којима веш-машина ради после поноћи и где се ручак спрема још у зору. Тако се сви кућни послови обаве са мање пара, јер је нижа, ноћна тарифа чак четири пута повољнија од дневне. Иако увек траје осам сати, јефтина струја не почиње свуда у исто време.

– Ради обезбеђивања уравнотеженог рада електроенергетског система и спречавања преоптерећења уређаја, доба примене „ниже дневне тарифе“ почиње између 22.00 и 24.00 и траје непрекидно осам часова – кажу у „Електропривреди Србије“.

Црвена лампица на бројилима најпре се „пали“ у централној Србији, где нижа тарифа почиње у 22 часа. По повољнијим ценама струја се у овом делу наше земље користи до шест часова ујутру. Сат касније јефтиније киловате могу да користе Војвођани, и то до седам часова.

– На подручју Београда сигнал за промену тарифе на бројилима шаље се аутоматски даљинским путем из командног центра дистрибуције – истичу у ЕПС.

– Нижа тарифа примењује се од 24.00 до осам часова сваког дана, без обзира на нерадне дане, државне или верске празнике.

У ЕПС тврде да је доба примене ниже тарифе одређено методологијом за одређивање цене електричне енергије за јавно снабдевање, коју је усвојила Агенција за енергетику Србије (АЕРС).

– С обзиром на то да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматски, не постоји могућност да се у доба ниже тарифе примењује скупља – наглашава српски произвођач струје.

– Корисници који сумњају да бројило неправилно региструје потрошњу електричне енергије могу то да пријаве надлежној електродистрибуцији, чији запослени ће проверити наводе и кориговати све евентуалне неправилности.

СЕЗОНСКЕ ПРОМЕНЕ

Померање часовника током зимског и летњег рачунања времена довело је многе потрошаче у сумњу да ли те промене утичу на време када се активира јефтина струја. У ЕПС наглашавају да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматски, па да та померања никако не утичу на време када стартује нижа тарифа.

ЦЕНЕ ПО ЗОНАМА

Киловат струје у вишој, дневној тарифи у зеленој зони код двотарифних бројила кошта 5,962 динара, док је у нижој тарифи 1,491 динар. У плавој зони киловат је током дана 8,943, а ноћу 2,236 динара. И у најскупљој, црвеној зони постоји велика разлика. Дању је киловат-час 17,887, а у нижој тарифи, односно током ноћи, 4,472 динара.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, М.Н.С