Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Савети за прераду органских производа

foto-profimedia
16

Технолошки поступци у преради органских производа одвијају се у континуитету и без мешања са састојцима и производима из конвенционалне производње.

Уколико се паралелно са конвенционалном линијом, производи и органска линија производа, целокупан поступак прераде мора бити одвојен у времену или простору од технолошких поступака конвенционалне производње намирница. Такође, неопходно је да сва машинска опрема буде очишћена дозвољеним средствима пре прераде органских производа.
Мешање органских и конвенционалних производа стриктно се мора избегавати.

Сетификација и обележавање

Веродостојна сертификација и обележавање како примарних тако и готових производа важни су за потрошача, како би био у стању да разликује аутентичне органске производе.

Домаћи прерађени сертификовани органски производ може се обележити националним знаком и кодом/логом овлашћене контролне организације која је у последњој фази производње извршила сертификацију тог производа, ако садржи најмање 95% састојака пољопривредног порекла који су произведени, у складу са законом којим се уређује органска производња.

Не означавају се са националним знаком прерађени производи који садрже мање од 95% састојака пољопривредног порекла који су произведени методама органске производње, али у списку састојака тог производа наводи се укупан проценат органских састојака у односу на укупну количину осталих састојака пољопривредног порекла.

Технолошки поступци прераде у органској производњи прописани су Правилником о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње.

ТопПрес/ Извор: Пољопривредне стручне и саветодавне службе

Аутор: Дипл. инж. Алексић Валентина ПССС Књажевац

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup