Сећање на 1912. Сутра се у Србији обележава Дан војних ветерана

Сећање на 1912. Сутра се у Србији обележава Дан војних ветерана

Министарство одбране и Војска Србије обележиће сутра низом манифестација Дан војних ветерана – 4. децембар.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе и Бугарске са једне и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране.

Тада је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало „стари ратник“, односно војни ветеран, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Бригу о ветеранима тада је преузело Министарство Војно, у оквиру Владе Краљевине Србије, а доделом имања у јужном делу Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.

„Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, када је Србија ангажовала око 12 процената свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима“, наводи се у саопштењу.

Поводом Дана војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије организују се свечани скупови и уручују награде и признања најзаслужнијим припадницима.

На Новом гробљу у Београду, делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско-турским и српско-бугарском рату и Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату.

Крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату биће одржана централна комеморација, у 12.45 часова.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венце и одати почаст и на Савском тргу у Београду, крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредиће пријем за представнике војних ветерана у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру.

ТопПрес/ Извор: Срна

KOMENTARI