Данас се навршава 19 година од убиства Зорана Ђинђића, првог демократски изабраног премијера у Србији и председника Демократске странке.

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министри положили су јутрос венац на месту на ком је пре 19 година извршен атентат на тадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Брнабић је са члановима свог кабинета, венац положила на спомен плочу у дворишту Владе Србије где је убијен први демократски изабран председник владе и некадашњи председник Демократске странке.

Са председницом Владе, венац су поставили министри Синиша Мали, Вања Удовичић, Дарија Кисић Тепавчевић, Небојша Стефановић, Марија Обрадовић, Маја Поповић, Гордана Чомић, Јадранка Јоксимовић, Ненад Поповић, Ратко Дмитровић и Бранко Ружић.

Ђинђића је 12. марта 2003. године из снајпера убио припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Звездан Јовановић.

За Ђинђићево убиство на по 40 година затвора осуђени су Милорад Улемек Легија и Јовановић као и десеторица саучесника, док су вође „земунског клана“ Душан Спасојевић и Миле Луковић убијени у полицијској акцији приликом хапшења.

Ђинђић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду уз присуство више од 70 страних државних делегација, док је у погребној поворци било више стотина хиљада грађана.

За време Ђинђићевог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Рођен је 1. августа 1952. године у Босанском Шамцу, а дипломирао на Филозофском факултету у Београду 1974. године, да би докторирао 1979. године на Универзитету у Констанцу, где је радио као асистент.

У Србију се враћа 1990. године и постаје један је од оснивача ДС у којој је у септембру те године изабран за председника Извршног одбора, а 1994. године замењује Драгољуба Мићуновића на функцији председника ДС.

Ђинђић је био и посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и у Скупштини СРЈ.

ДС положила венце и цвеће на Ђинђићев гроб

Делегација Демократске странке положила је данас венац и цвеће на гроб првог демократски изабраног премијера Србије и председника ДС-а Зорана Ђинђића, поводом 19 година од његовог убиства.

ДС је такође саопштила да није и неће одустати од борбе за достојанствен живот у Србији, коју, како наводи та странка, жели да учини „добрим местом за живот“.

„Наше друштво налази се у свеопштој кризи. Исцрпљено је лошим управљањем пандемијом и ослабљено бројним смртним исходима који су могли бити избегнути. Уздрмано је кризом привреде, у којој цене расту, плате остају исте, а залихе сардина, грашка и горива постају тема број један“, оцењује ДС.

Такође, у тој странци сматрају да образовање и култура одавно нису на списку приоритета власти, као и да је медијски програм преплављен неистинама, дезинформацијама и недоличним понашањем.

Додали су и да Демократска странка представља брану једноумљу још од свог оснивања, као и да данас себи задаје још неколико задатака.

„Желимо да младима дамо разлог да остану – да осете наду и мотивацију коју су млади 2000. осећали, да их ништа и нико не може зауставити, да су они ти који одлучују. Да их подржимо својим искуством, знањем и мудрошћу које нам је Зоран Ђинђић као својим наследницима оставио у аманет. Да Србију заједничким снагама учинимо добрим местом за живот, у ком се може нормално живети од плате, где институције раде свој посао, где су криминалци у затворима“, наведено је у саопштењу.

Полагању венца и цвећа присуствовали су председник Демократске странке Зоран Лутовац, његова заменица Драгана Ракић, члан Политичког савета ДС Иван Вујачић, потпредседници странке Татјана Манојловић, Бранимир Јованчићевић и Миодраг Гавриловић, председник Извршног одбора Срђан Миливојевић, председник Покрајинског одбора ДС за Војводину Небојша Новаковић, портпаролка странке Алиса Коцкар, председник Демократске омладине Стефан Нинић, координатор Центра Ресорних одбора ДС Владимир Пешић, директор странке и директор Фонда за унапређење демократије Љуба Давидовић, Борисав Радојковић и пријатељи.

„Сетња за Зорана“

Поводом 19 година од убиства првог демократски изабраног премијера Србије и председника Демократске странке Зорана Ђинђића, Коалиција „Уједињени за победу Србије“ одржала је данас „Шетњу за Зорана“.

Лидери странака окупљених у тој коалицији окупили су се на Ташмајданском парку, а затим су се прошетали до Новог гробља, где су одали почаст убијеном премијеру стављањем цвећа на његов гроб и паљењем свећа.

Били су присутни председник и потпредседници Странке слободе и правде Драган Ђилас, Мариника Тепић и Борко Стефановић, председник Демократске странке Зоран Лутовац, председник Грађанског савеза Србије Павле Грбовић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Јанко Веселиновић и други.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је за Танјуг да је та шетња била одавање почасти ономе што је убијени премијер покушавао да учини, а то је да Србију учини једном нормалном, демократски уређеном државом.

„То је порука да је убијен премијер, али нису убијене идеје за које се он борио, јер су оне универзалне и иза тих идеја и даље стоји један значајан број становника који жели да се оне спроведу. Мислим да иза тих идеја стоји већина становника, оних који желе уређену државу, праведно друштво и одговорност у политици као принцип“, поручио је председник ДС.

Како истиче, то су идеје демократске Србије, која је окренута будућности и својим грађанима.

„У време док је Ђинђић био жив, сви су видели Србију као прву земљу из Западног Балкана која ће ући у Европску унију. Имали смо навалу оптимизма, људи су се враћали из иностранства. Све је то прекинуто после његовог убиства. Најпре је дошло до застоја, а потом регресије. Потребно је да из корена мењамо оно што је дошло после Ђинђићевог убиства“, сматра Лутовац.

Представници коалиције „Ајмо људи“ одали почаст Ђинђићу

Представници коалиције „Борис Тадић-Ајмо људи“ данас су у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу положили венац и цвеће на гроб некадашњег премијера и председника Демократске странке Зорана Ђинђића, убијеног на данашњи дан 2003. године.

Помену су присуствовали председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, председник Нове странке Арис Мовсесијан, бивши министар у Влади др Зорана Ђинђића и премијер Зоран Живковић, бивши министри Слободан Милосављевић и Драгослав Шумарац, као и потпредседник СДС Александар Ивановић, потпредседница СДС Нада Колунџија, потпредседник СДС и генерал у пензији Петар Радојчић и професорка књижевности Горица Мојовић, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг