Шећер има најнижу цену у последњих седам година

Шећер има најнижу цену у последњих седам година

Готово невероватно звучи да је једна животна намирница у Србији за седам година појефтинила чак 40 процената.

Цена шећера никад није била нижа у последњих седам година.

Килограм кошта око 60 динара и спада међу најјефтиније животне намирнице, а 2012. се иста количина морала платити 100 динара, пишу Вечерње новости.

Ипак, иза овакве цене, стручњаци сматрају, стоји готово толико и разлога, а међу водећима је вишак. Како код нас, тако у свету и у ЕУ.

„Све је то однос понуде и потражње и нема ту много памети“, објашњава Младен Радовић, начелник одељења за цене при Министарству трговине.

– Усталио се и број шећерана, самим тим и производња. Откуп је добро организован, шећера има довољно и цена пада. Уз то, велика је и пропаганда о белом шећеру да није здрав, па има и тога да га људи можда мање и троше. Када се све то одузме и сабере, то је некако реална цена шећера. Нарочито ако имамо у виду тадашњу цену која је била нереална и пренадувана.

Како објашњава Радовић, није могло да се опстане са том ценом на тржишту. Уз то, један од великих разлога за пад цене јесу и ограничења плата и пензија.

„Овај тренд пада цене ће се успорити и више неће падати, јер је она сада сасвим пристојна“, казао нам је Радовић. – Свакако, шећеране и са том ценом добро раде, јер је увек боље „џабе седети, него џаба радити“.

TопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI