Микробиолог и вирусолог Ветеринарског специјалистичког института Миланко Шеклер рекао је да је узрок хепатитиса који се шири код деце још увек непознат, али да његов настанак нема никакве везе са короном и вакцинацијом, јер већина деце која од њега обољевају нису вакцинисана.

Шеклер каже за Танјуг да је могући узрочник хепатитиса, којим је до сада заражен већи број деце широм света, аденовирус 41.

„Светска здравствена организација је одмах кренула да трага и имали су неке елементе да помисле да је можда узрок аденовирус и то 41 подтип, међутим, ви можете да имате и проблеме са јетром који су неинфективне природе“, казао је Шеклер.

Додао је да проблеми са јетром не морају да буду само инфективне природе, већ да њих могу изазвати различити лекови, храна и последице тровања.

„Мистериозно је јер не може са сигурношћу да се каже да је то аденовирус, али ето он је до сада највише осумњичен, треба пратити нова истраживања и резултате тих истраживања“, казао је Шеклер.

Када је реч о начину опоравка деце од хепатитиса, Шеклер каже да је потребно мировање, повећан опрез и квалитетнија исхрана, као и да месецима и недељама буду без физичке активности.

„Једноставно давање шансе организму да се сам избори са тим, нема неке специјалне терапије још увек“, казао је он.

Истакао је да, иако је узрок настанка хепатитиса код деце непознат, са сигурносћу може да се каже да нема везе са вирусом корона нити са вакцинацијом.

„Сигуран да нема никакве везе са короном, јер се и то испоставило, а поготово нема никаве везе са вакцином, јер деца која најчешће обољевају нису вакцинисана“, истакао је Шеклер.

ТопПрес/ Извор: Танјуг