Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковића изјавио је данас да је 614 мама у Србији до сада добило кров над главом захваљујћи одобреној новчаној помоћи државе за изградњу или учешће у куповини прве некретнине.

Он је казао да је ова врста помоћи државе јединствена у Европи и да ће у априлу бити две године од када се она спроводи.

Селаковић је навео да је за годину и по дана, од када он председава Комисијом за одобравање новчане помоћи за изградњу, учешће у куповини прве стамбене породичне зграде или куће, донето више од 570 решења за ову врсту помоћи државе мајкама, која подразумева додељивање максимално 20.000 евра.

„Врло сам поносан на то што смо успели да урадимо до сада у виду помоћи за куповину првог стана или куће мајкама новорођенчади које немају решено стамбено питање“, рекао је он за ТВ Хепи.

Селаковић је нагласио и да је интересовање за ову врсту помоћи велико и подсетио да на конкурс могу да се пријаве сви који испуњавају услове, а то је да немају своју некретнину, односно решено стамбено питање, да није прошло годину дана од рођења детета и да су приходи њиховог домаћинства месечно испод двомесечне просечне зараде на нивоу Републике.

Додао је и да је за државу веома важно да негује културу сећања како би наша деца знала да ми нисмо извршили 1999. године агресију сами на себе, већ да смо бомбардовани да би нам било отето Косово и Метохија.

Према његовим речима, неговање културе сећања врло је битно да би се знало зашто је Србија војно неутрална земља.

„У цркви Светог Василија Острошког у Нишу биће постављене мермерне плоче оних који су изгубили живот на КиМ од 1998. и свима онима који су изгинули 1999. То ће бити прво место где ћемо имати сва имена изгинулих војника и припадника полиције у време НАТО агресије“, рекао је он и подсетио да је председник Србије Александар Вучић увео праксу да се заједнички обележавају важни датуми са представницима из Републике Српске.

Говорећи о поновним београдским изборима заказаним за 2. јун, Селаковић је навео да власт бирају грађани на изборима, а да опозицији не одговара ни један датум јер, како наглашава, знају да не могу да победе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг