Сеоске општине да се самостално договарају, планирају и одлучују

Сеоске општине да се самостално договарају, планирају и одлучују

Министарство за бригу о селу представило је данас резултате рада у 2021. години, а на скупу је истакнуто да је Министарство успешно спровело четири програма којима је обухваћено 129 локалних самоуправа у Србији

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је Србији потребна нова територијална организација, која би требало у фокусу да има локалну заједницу и законом утврђено право да сеоске општине самостално договарају, планирају и одлучују.

Кркобабић је истакао и да је потребно да сеоске општине могу да рачунају на сопствена изворна средства и на трансфер одговарајућих средстава из републичког буџета.

„Само тако ће људи бити задовољни, решаваће своје проблеме и ту ће хтети да остану“, изјавио је Кркобабић, а саопштено из Министарства за бригу о селу.

Председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић изјавио је да академици, научни радници и професори факултета треба да својим радом допринесу бољем животу у селима Србије, а тако и самом напретку Србије.

Када је реч о резултатима Министарства, у саопштењу се наводи да је Министарство током 2021. године успешно спровело четири програма којима је обухваћено 129 локалних самоуправа у Србији.

Програм који се најдуже спроводи, већ пету годину, јесте програм подршке развоју задругарства у Србији доделом бесповратних средстава за унапређење пословања задруга, који је ове године предвиђао 500 милиона динара, 15 милиона динара по пријави за старе и 7,5 милиона динара за нове задруге, па је 57 задруга добило средства за унапређење свог пословања.

За Програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом издвојено је укупно 686,5 милиона динара.

Максималан износ по пријави био је 1,2 милиона динара и откупљена је 651 сеоска кућа са окућницом које се налазе у 100 јединица локалних самоуправа.

Програм доделе бесповратних средстава за куповину мини-бусева за превоз сеоског становништва решава проблем превоза сеоског становништва у 479 села Србије, а недељно ће га користити између 17.000 и 18.000 путника.

За овај програм издвојено је 120 милиона динара и расподељено на 18, по том питању најугроженијих, јединица локалних самоуправа.

За Програм доделе бесповратних средстава за организацију манифестације „Михољски сусрети села“ издвојено је 30,5 милиона динара и 68 јединица локалних самоуправа добило је средства за одржавање ове манифестације у својим селима.

У најразличитијим дисциплинама такмичило се и дружило 961 село, а 100.000 учесника и посетилаца те манифестације подржало је неговање културе и традиције, допринело обогаћењу друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.

Скупу су присуствовали чланови Српске академије наука и уметности, чланови Националног тима за препород села Србије, народни посланици, професори београдског и новосадског универзитета, председници Задружних савеза Србије и Војводине, градоначелници, председници општина, директори задруга, а присутнима су се обратили и добитници средстава по наведеним програмима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI