Сеоски туризам цвета на Руднику, оду једни а одмах пристижу други гости: Биљана је своје домаћинство назвала Чуваркућа

Сеоски туризам цвета на Руднику, оду једни а одмах пристижу други гости: Биљана је своје домаћинство назвала Чуваркућа

Горњи Милановац – Сеоски туризам никад није било развијенији у Србији, али мештани на планини Рудник били су међу првима који су почели да се баве овим послом и то још пре две деценије, док чак ни корона није „потерала“ многе баш у рурална подручја. Жељни мира и тишине многи путници намерници пристижу у домаћинство симболичног назива – Чуваркућа. Током летње сезоне показало се да гости највише желе да преспавају у просторијама попут брвнара које чувају аутентичност и дух старих времена.

„Људи највише воле да осете ту домаћу атмосферу, стога нам је у плану да , када се стекну услови, прилагодимо најстарију кућу на Руднику , у нашем дворишту за госте. Кућа је из 1822.године и неопходно је да сачува аутентичност, а да се прилагоди госту који жели да преспава у њој. За сада је ово још увек идеја, јер су неопходна већа финансијска средства, али не одустајем, спаваће се на сламарици и гости ће имати прилику да на јединствен начин пропутују по прошлости“, каже Биљана Милосављевић, власница имања.

Иако је лето готово за Биљану одмора нема, јер само што је испратила госте из Босне и Херцеговине и Македоније, пристигли су нови, из Војводине. Ова домаћица надалеко је позната по спремању одличне домаће хране.

Фото: РИНА

„Нема те манифестације на коју су ме позвали да се нисам одазвала, као амбасадор овог краја увек се трудим да рудничко таковски крај представим у најлепшем светлу. Природне лепоте планине Рудник, али и традиционална српска храна попут чувене шнеаре неизоставна је на нашој трпези као и млечни производи, гибаница, проја, сарме , пасуљ , али и јагњеће и прасеће печење.

Када је реч о слатким посластицама, увек је присутна шнеара , али и торте попут Габон за коју имам посебан рецепт и нема тог госта који се није одушевио и тражио парче више“, каже Биљана Милосављевић, власница сеоског туристичког домаћинства Чуваркућа на Руднику.

Двориште које је више пута освајало престижне награде за најлепше с правом носи тај епитет, јер Биљана га са посебном пажњом уређује , додавајући му стално неке новине.

Ове године, награду за најлепше уређено двориште категорисаног домаћинства припало је управо Чуваркући. Бригу о њему , некада преузму и гости.
Ружа ветрова, прегршт планинских извора са здравом пијаћом водом , борова и храстова шума , стазе здравља , али и традиционална српска храна, све је то уклопљено у богату туристичку понуду оних који су попут Чуваркуће искористили потенцијале које планина Рудник има у изобиљу и учинили себе видљивим на туристичкој мапи Србије.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА