Топола  – Општина Топола као рурална локална самоуправа свој развој базира на туризму и пољопривреди. Ове године из локалног буџета по први пут опредељена су значајна средства за развој сеоског туризма, чиме је значајно подстакнута ова привредна грана.

„Имамо регистрованих 11 сеоских туристичких домаћинстава на територији општине Топола и сви су испунили услове конкурса који су ове године били први пут на територији општине Топола. Конкурисали за по хиљаду и по евра бесповратних средстава кроз ту меру помоћи и развоја те гране која се не финансира мерама из Министарства пољопривреде и по томе смо једна од ретких општина које подстичу тај сегмент. То су људи који се већ увелико баве сеоским туризмом и који имају своју понуду у храни и пићу са нашег локалног простора, сувенире и смештајне капацитете. У наредном периоду план је да наставимо са таквом помоћи али да и више развијемо и подигнемо на виши ниво да би их било више. У том смислу смо са Министарством за бригу о селу реализовали и Михољске сусрете села, једна добра реализација доброг државног пројекта која говори о старим вредностима, а то је саборовање и окупљање на селима“, изјавио је за ТопПрес Игор Петровић, председник општине Топола.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

Петровић истиче да су потенцијали општине Топола велики када је развој туризма у питању, па ће посебна пажња у годинама које долазе бити усмерена ка томе.

„Топола има невероватну конфигурацију брдовитог и равничарског дела, пејзажи су нам прелепи, али имамо и споменичке цркве и манастире у које је потребно улагати. Имамо и друге објекте које треба привести намени, кућа Радоја Домановића је обновљена и стављена у функцију, имамо потенцијала са археолошким налазиштима од неолита до римског периода па до средњовековних налазишта а највећи бисер нам је црква на Опленцу. Развој сеоског туризма може бити потенцијал који мора бити искоришћен као и ловни туризам који је заборављен. Када све сагледамо имамо огромне потенцијале али нису у довољној мери искоришћени што је изазов за нас да посветимо посебну пажњу тој делатности у наредном периоду“, закључио је први човек општине Топола.

ТопПрес