Топола – Невреме праћено градом које је синоћ захватило општину Топола велике штете је нанело селима Винча, Пласковац и Блазнава. У ова три села највећи број домаћинстава се бави пољопривредом односно воћарством па је штета у њиховим засадима велика. Дејан Станковић јабуку гаји на око три и по хектара и како каже, штета је стопостотна.

„Требао сам да берем јабуку следећег понедељка и очекивани принос је био до 50 тона по хектару, међутим сада смо остали без ичега. Град који је протутњао кроз моје село и оближња села причинио је огромну штету на јабуци, виновој лози. Нисмо чули противградне ракете, није дејствовано и због тога је ситуација оваква каква јесте, доста улагања, рада и на крају за пар минута све је уништено“, каже за ТопПрес Дејан из Винче.

Фото: ТопПрес

Он истиче да је у засаду имао систем за наводњавање и да је целокупан принос био врхунског квалитета.

Из локалне самоуправе најављују да ће општинска комисија за процену штете обићи терен и сачинити записник.

„Слична ситуација је била  давне 2013. године, ко је затајио показаће време мада је то очигледно радарски центар. Мој савет свим произвођачима је да позову општинску комисију за процену штете да направи записник. Контактирао сам и осигуравајуће куће пошто на овом терену има велики број полиса и без обзира што радарски центар није интервенисао прихватаће се записници општинске комисије са лица места као и њихових проценитеља тако да ће се штете исплаћивати нормално“, написао је између осталог Драган Јовановић, на свом фејсбук профилу.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес