Професор Миладин Шеварлић изјавио је данас да је скочила цена шећера, као и да су у Србији прозвођачи зависни од прерађивача, што у Европи није случај.

Фјучерси на сирови шећер су последњих дана порасли на око 50 евроценти по килограму и достигли 11-годишњи максимум и предвиђа се да ће цена шећера и даље расти у случају лошег времена, који утиче на производњу те намирнице.

Шеварлић је рекао Танјугу да је у Европи шећер дефицитаран и да се недостајуће количине увозе од јефтинијег шећера и шећерне трске, који је другог квалитета у односу на шећер из шећерне репе.

Такође, каже да је цена шећера у Србији скочила јер је ограничени монопол на тржишту шећера у Србији, четири произвођача из две компаније, које између себе праве договоре о наступу на тржишту.

Шеварлић напомиње да је шећерна репа „краљица“ ратарских култура, која тражи плодна земљишта и велике површине да би трошкови производње по јединици површине били мањи, а приноси већи.

Каже да за разлику од Србије, где су произвођачи зависни од прерађивача, у Европи су сви произвођачи и сувласници прерађивачких капацитета, па чак и трговинске мреже за пољопривредно прехрамбене производе.

„Није им битно колика ће бити откупна цена, него им је далеко битније колика ће бити малопродајна цена и колики је њихов удео у томе, као што је случај са данским задругама, затим са швајцарским Мигросом, који има два милиона чланова. Има своју банку, има 600 или 800 хипермаркета у свом саставу са 85 предузећа, има научни институт, и све то спојено у једну функционалну целину“, навео је Шеварлић.

Сматра да несташица пиринча није разлог за бригу, јер то није српска производња, али напомиње да се пиринач некада производио у Македонији и Војводини.

Додао је да, ипак, постоји далеко више разлога за бригу када је реч о несташици других производа, попут млека и меса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг