Министарство пољопривреде је у сарадњи са НАЛЕД-ом представило електронски систем за пријављивање сезонских радника у пољопривреди.

Реч је о портал www.sezonskiradnici.gov.rs.

На питање новинара како ће натерати послодавце да пријављују раднике по новом систему, Ђорђевић је рекао да је главни циљ да се подигне свест сезонских радника, да они сами буду најбољи контролори, као и да сами пријављују случајеве непријављивања.

„Било би добро ако би развили апликацију која ће вас преко мобилног телефона обавештавати, тако што бисте добили нотификацију да сте пријављени. Ако је не добијете, увек можете да обавестите инспекцију која је дужна да изађе“, навео је Ђорђевић.

Амбасадор Шиб је рекао да је тај пројекат од великог значаја за немачко – српско пријатељство.

„Скоро 70.000 сезонских радника ради у пољопривреди обично са ниским образовањем и квалификацијама, нису остваривали своја права и сада ће се то променити. Ми то са задовољством подржавамо. Главни циљ је одржив развој и повећање запашљавање а фокус је на грађанима, да пружамо подршку људима којима је потребна. Желимо да се животни услови за грађане у Србији побољшају“.

Шиб истиче да се повећава правна сигурност и смањује сива економија, што све доводи до јачања владавине права.

„То је један од главних услова за приступање Србије ЕУ. Немачка подржава Србију на том путу. И немачке компаније су активне у пољопривреду, производе краставце, семена, сточну храну и све ове новине иду у корист и тим компанијама“.

ТопПрес/ Извор: Б92