Фото: ПрофимедиаФото: Профимедиа

Иако, тренутно, у евиденцији крагујевачке Филијале Националне службе за запошљавање има готово 18.000 људи без радног места, извесно је да ће – после најављеног почетка рада „Сименсове“ фабрике у Собовици – граду на Лепеници бити потребно још младих техничара и инжењера неопходних новоотвореном металском комплексу. Зато су званичници поменутог немачког гиганта задужени за људске ресурсе већ почели да стручњаке траже и широм централне Србије.

Подсетимо, у крагујевачкој индустријској зони ће током наредних годину дана бити ангажовано око 2.000 радника машинске струке, послодавац је заинтересован првенствено за кадрове који још нису навршили 30 година, а – мада је на списку НСЗ у граду на Лепеници око 3.500 оних који задовољавају тај критеријум – тек половина их има четворогодишњи ниво траженог или сличног образовања. Поред тога, од укуног броја незапослених до поменуте старосне границе, готово 50 одсто су жене, међу којима већина није заинтересована да се преквалификује за послове машинске струке.

Свестан чињенице да већ крајем наредне године овде неће бити довољно потребних кадрова, градоначелник Крагујевца Радомир Николић каже да ће млади у блиској будућности посао чекати најдуже годину-две, па Градска управа већ припрема стратегију и за радно ангажовање старијих од 50 година.

Иначе, с обзиром на најаве да ће својеврсном индустријском парку у „Собовици“ већ до 2012. бити потребно око 7.000 радника свих профила, шанса за запошљавање се отвара и не само људима из Раче и Тополе, већ и из осталих места широм Шумадије.

Уосталом, „Сименсови“ званичници су – после разговора са челницима овдашњег Факултета инжењерских наука – стручњаке почели да траже и на Машинском факултету у Краљеву. И, поменути преговори су резултирали чињеницом да Факултет у Крагујевцу од ове школске године има и два нова програма – рачунарска техника и софтверско инжењерство.

Са кадровима у Политехничкој и Техничкој школи ситауација је боља јер је наставни програм за рад са модерним технологијама прилагођен још пре једне деценије, доласком „Фијата“.

ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ЗА отварање погона у индустријској зони „Собовица“ је већ заинтересовано још 50 домаћих и иностраних фирми из металског комплекса. Званичници „Мајнд групације“ – настале интеграцијом „Сименса“ и компаније „Милановић инжењеринг“ – кажу да ће одабрати само најквалитетније брендове, те да се тренутно преговора са седам-осам озбиљних светских компанија које би своје погоне требало да отворе управо у овом технолошком парку.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, М. Ђошовић