Месо закланих свиња или уловљене дивљачи пре употребе обавезно треба прегледати на присуство трихинеле у овлашћеној ветеринарској станици. Цена прегледа је мала у односу на опасност и последице које вребају од овог паразита.

Обзиром да је у току сезона слава, празника али и свињокоља у домаћиствима као и сезона лова на дивље свиње, а ради заштите здравља и добијања здравствено безбедне хране и прерађевина неопходно је урадити преглед меса на присуство трихинеле, пише Агроклуб.

У питању је зооноза, а људи од ње могу оболети тако што једу недовољно термички обрађено месо или прерађевине у коме су биле ларве овог паразита. Може се развијти само код сисара, и то код месоједа и сваштоједа. Трицхинелла спиралис је паразит попречнопругасте мускулатуре у којима образује карактеристичне капсуле које имају облик лимуна.

Инфекција настаје када човек или животиња поједу месо које садржи инфективне ларве, које се под утицајем ензима из желудца ослобађају капсуле и насељавају слузокожу црева где након 36 сати постају одрасли паразити који се се паре и женке након тога полажу ларве, које затим улазе у крвоток и лимфоток и шире се по целом телу односно у мишиће где поново образују капсуле и у том облику чекају новог домаћина.

Оболеле животиње не испољавају симптоме заражености
Најбољи и једини сигуран начин заштите људи јесте преглед меса, анализом узорка од сваке заклане домаће, односно уловљене дивље свиње. Преглед се обавезно врши након клања, а пре било какве припреме и употребе меса.

„Грађани већ добро знају да у ветеринарску станицу треба да донесу узорке свих закланих животиња, а ми анализу, односно преглед радимо на два начина трихинелоскопијом, методом компресије тако што се узорак меса узет од дијафрагме исече на 28 малих узорака тежине до једног грама и прегледа и анализира. Други начин је вештачка дигестија што је један облик лабораторијске методе, траје дуже, а поузданост је већа“, рекао нам је доктор ветеринарске медицине из Бачке Паланке Милан Бороцки.Напомиње да се поступак вештачке дигестије спороводи код прегледа меса дивљачи, у кланицама код великог броја закланих свиња, а месо може да се користи само након прегледа и добијене писмене потврде да је узорак негативан на трихинелозу.

Месо заражених животиња, месне прерађевине и други производи никако нису за људску употребу и обавезно се уништава у складу с прописима. Треба напоменути да животиње код којих је присутан овај паразит углавном не испољавају знаке оболевања тако да је немогуће без прегледа одговарајућег узорка меса знати да је месо безбедно за употребу.

Ток болести код људи
Трихинелоза код људи који су конзумирали месо пролази кроз неколико фаза које су уско повезане са биолошким циклусом паразита.

Рана фаза карактеристична је по првим симптомима који се могу јавити већ после неколико дана, а то су малаксалост, мучнина, губитак апетита, болови у пределу стомака, повраћање. За другу фазу, најчешће осам до 15 дана од козумирања зараженог меса карактеристична је висока температура, оток очних капака, лица као и бол у мишићима због чега се јавља отежано жвакање, говор, ходање, док током треће фазе долази до смиривања упалних процеса у мишићима и учауравања ларви. Фаза опоравка може да траје месецима.Приликом прегледа ветеринари су дужни да сваки узорак евидентирају и након прегледа издају потврду о извршеном прегледу.

Напоменимо на крају да је проблем глобалан, одговорност индивидуална, а превентивне мере прегледом меса једноставне те је свима у циљу одговорност и заштита од трихинелозе чије последице могу бити доживотне или се могу завршити смртним исходом.

ТопПрес/ Извор: Агроклуб