танјугтанјуг

Посланици Скупштине Србије су са 154 гласа „за“ изабрали Синишу Малог за новог министра финансија. Против је било 30 посланика, док се нико није уздржао од гласања. Присутна су била укупно 184 народна посланика.

Синиша Мали је изабран након расправе на посебној седници парламента.

Полагању заклетве присуствовала је премијерка Ана Брнабић, као и министри Небојша Стефановић, Расим Љајић, Бранислав Недимовић, Нела Кубуровић, Зоран Ђорђевић, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић, Златибор Лончар, Александар Вулин, Јадранка Јоксимовић и Вања Удовичић.

Након полагања заклетве, новоизабрани министар финансија преузео је дужност од Ане Брнабић, која је обављала функцију в. д. министра финансија од 16. маја.

Мали је преузео дужност у складу са законом и процедурама и уз присуство нотара, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председница Владе је Малом уручила Извештај о стању у Министарству и упознала га са организацијом у ресору, постављеним циљевима и будућим обававезама.

Мали је рекао да ће наставити рад на економским реформама и очувању финансијске дисциплине.

Истакао је да ће активно радити на убрзању привредног раста и унапређењу економског амбијента у Србији, нагласивши да је поносан што је део тима премијерке Ане Брнабић.

Мали, који је до сада био на функцији градоначелника Београда, на месту министра финансија наследио је Душана Вујовића, који је 7. маја поднео оставку из личних разлога.

Синиша Мали је рођен 25. августа 1972. године у Београду, где је завршио основну школу и дипломирао на Економском факултету Универзитета у Београду.

Као стипендиста Програма „Рон Браун“, магистрирао је 1999. године на Вашингтонском универзитету у Сент Луису у САД, смер финансије (Master of Business Administration diploma).

Магистрирао је и на Економском факултету у Београду. У 2013. години одбранио је докторску дисертацију на тему: „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – Теоријске концепције и остварени резултати у Србији“, на Факултету организационих наука Универзитета у Београду.

У 2001. години постављен је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије.

Крајем 2001. прелази у Агенцију за приватизацију, на дужност директора Центра за тендерску приватизацију. На тој функцији остаје до краја 2003. године.

Почетком 2004. основао је своју компанију, која се бави саветовањем у области куповине и продаје предузећа, финансијског реструктурирања, консолидације пословања и саветовања компанија ради побољшања њихових финансијских перформанси.

Пре преузимања положаја помоћника министра за приватизацију, радио је у Credit Suisse First Boston у Њујорку у Mergers & Acquisitions group.

Пре тога провео је четири године као руководилац у једној од четири највеће консултантске фирме на свету, Deloitte & Touche, од чега две године у Прагу и две године у Београду, где је радио на пословима приватизације, куповине и продаје предузећа, реструктурирања и консолидације, пословне анализе, итд.

До избора за градоначелника 2013. обављао је функцију председника Привременог органа града Београда и саветника првог потпредседника Владе Републике Србије за економска питања.

Носилац је звања Chartered Financial Analyst (CFA) и члан Института ЦФА, Serbian Business Angels Network-a, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club-a.

Такође, носилац је лиценце портфолио менаџера, коју издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг