Скуп догађаја под називом „ЕУ зелена недеља: Доживимо воду другачије“ који ће се фокусирати на борбу за квалитетнију и чистију воду одржава се у градовима широм Србије  до 12. јуна.

Циљ овогодишњег издања догађаја је подизање свести, подстицање дијалога и промовисање решења за изазове попут недостатка воде, загађења и деградације екосистема, саопштила је ЕУ Инфо мрежа.

„Обележавање ЕУ зелене недеље је сведочанство свеукупне подршке ЕУ сектора у Србији и њене сарадње са националним и локалним институцијама у том циљу, у духу тима Европе“, истиче се у саопштењу.

Вода је витални заједнички ресурс који се преноси са генерације на генерацију, као и ресурс који је неопходан за људе, животну средину и за праведну, одрживу и отпорну економију.

Грађани широм континента суочавају се са порастом природних непогода као што су суше и поплаве, које су изазове са водом у ЕУ учиниле још озбиљнијим и донеле нову свест о потреби отпорности водних ресурса.

Управо зато се широм Европе организују различите активности кроз зелену недељу, како би се скренула пажња јавности и укључиле заједнице у решавање проблема, додаје се у саопштењу.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је да је идеја Зелене недеље ширење свести о проблемима животне средине.

„ЕУ има најјаче и најкомплетније еколошко законодавство на свету. Законодавство које штити људе, привреду и наше ресурсе. У Србији улажемо у вештине и иновације људи, за чистију и бољу животну средину. Наши пројекти помажу у пречишћавању воде и подржавају Србију да развије добре политике и законе у области заштите животне средине. Придружите се једном од наших догађаја током ове недеље како бисте сазнали више“, рекао је Жиофре.

Догађаји у оквиру „ЕУ Зелене недеље“ отворени су за грађане и одвијаће се у Београду, Нишу, Новом Саду, Врању, Зајечару, Сремским Карловцима, а укључују широк спектар активности посвећених свим узрастима радионице, округле столове, еко акције и такмичења.

„ЕУ је светски лидер у заштити животне средине и подржава Србију да постигне сопствене циљеве у вези са заштитом животне средине и климатским деловањем, како би их постепено подигла на ниво стандарда ЕУ, уз унапређење свести грађана, приватног сектора и медија. ЕУ ради у духу Тима Европе са државама чланицама ЕУ присутним у Србији, са међународним организацијама, са организацијама цивилног друштва и са приватним компанијама, подстичући иновације“, истиче се у саопштењу.

Посвећеност Србије у доследном остваривању ЕУ циљева у области климе и заштите животне средине је од суштинског значаја за пут интеграције земље и помоћи ће Србији да ефикасније користи ресурсе, додаје се у саопштењу.

Прелазак на чисту, циркуларну економију и предузимање акција за заустављање климатских промена, уз опоравак губитка биодиверзитета и смањење загађења, подржаће људе у настојањима да имају приступ чистом ваздуху, чистој води, да побољшају економију и створе нова радна места.

„Европска унија је светски лидер у заштити животне средине и подржава Србију на њеном путу ка здравијој животној средини. Са преко 580 милиона евра бесповратних средстава уложених у заштиту животне средине и климатске акције у Србији, ЕУ је највећи донатор у овој области у земљи“, истиче се у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

CAPTCHA