Ситуација се смирује, вакцинација једини услов за мирније лето

Ситуација се смирује, вакцинација једини услов за мирније лето

Већ неколико дана у Србији је мање од хиљаду новозаражених дневно, што су подаци који охрабрују. Међутим, како би пред нама било мирније лето, неопходно је да се настави добар темпо вакцинације, упозоравају стручњаци.

На болничком лечењуод коронавируса налази се 2.963 пацијента. До сада је у Србији регистровано 705.890 случајева заразе, а од почетка пандемије преминуло је 6.664 особе.

У Београду већ неколико дана бележи се мање од 200 новооболелих.

У Србији је до сада дато укупно 4.013.265 доза вакцине, док је 1.741.148 грађана који су примили обе дозе.

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је у Србијитренутно вакцинисано око 42 одстопунолетног становништва, што је око 2,27 милиона људи, као и да је циљ да то буде најмање 50 одсто и да се до 21. јуна Србија отвори за славља, свадбе, рођендане, прославе и дружење.

„Да завршимо са короном 21. јуна“, поручила је Брнабић.

У складу са охрабрујућим бројкама у петак је и Кризни штаб ублажио неке мере. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је,након седнице Кризног штаба,да су предложене ублажене мере за фризере и организаторе стручних скупова.

Зоран Гојковић је поручио да смо изашли из ванредне епидемијске ситуације, али да је она и даље несигурна.

„Вирус и даље циркулише, имамо више стотина новозаражених свакодневно, иако је тенденција пријема и отпуста у одређеном периоду добра“, напомиње покрајински секретар за здравство.

ТопПрес/ Извор:  РТС

KOMENTARI