У крагујевачком Клиничком центру један од два скенера за дијагностику је и даље у квару, јер се још увек чека да стигне део из Јапана који треба да се замени. Директор ове здравствене установе, Предраг Саздановић каже за ИнфоКГ да се због тога пацијенти којима је потребна прецизнија дијагностика, осим у Краљево, упућују и у Градску болницу у Чачку. На питање када ће скенер бити поправљен, Саздановић одговара да ће се то знати кроз десетак дана.

Портал ИнфоКГ је пре десетак дана објавио да један од два скенера у Клиничком центру Крагујевац не ради и тада нам је директор ове здравствене установе, Предраг Саздановић рекао да ће проблем бити решен до краја октобра. Међутим, то се није догодило, јер се још увек чека на део из Јапана, који је неопходан за поправку. Са друге стране, Саздановић тврди да скенер ГЕ ради пуним капацитетом и трпи велики притисак.

“Према информацијама које имамо из Токија од добављача у наредних десетак дана знаће се када ће и како бити поправљен скенер “Тосхиба”, будући да је стар 12 година. Морам да кажем и да током 2017. и 2018. сви кварови на “Тосхиба” скенеру били су поправљени у року од пет до 10 дана, укључујући и замену цеви за зрачење. Због тога смо непријатно изненађени оволиким одлагањем испоруке резервног дела из Јапана”, рекао је за ИнфоКГ Саздановић.

Пацијенти којима је потребна додатна дијагностика из Клиничког центра Крагујевац упућују у болнице у Краљеву и Чачку. Саздановић каже да крагујевачки Клинички центра у ове две болнице има укупно осам термина дневно, што је, према његовом мишељњу, сасвим довољно за ургентна стања.

Директор Клиничког центра Крагујевац, Предраг Саздановић, подсетио је да два скенера нису довољна овој здравственој установи, која пружа здравствену заштиту становништу са ширег подручја централне Србије на којем живи више од 2 милиона људи. Најавио је и ће због тога крагујевачки Клинички центар у првој половини следеће године добити нови најмодернији скенер, који ће набавити Министарство здравља, преко кредита Светске банке.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић