Парови у којима мушки партнер због неког обољења нема сперматозоиде, а претходно има замрзнут материјал, сада ће имати право да о трошку државе иду на вантелесну оплодњу, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она је то рекла гостујући на телевизији Танјуг, где је говорила о новим мерама које је председник Србије Александар Вучић најавио као подстицај рађању, а које се односе на вештачку оплодњу.

Како је појаснила, прва мера је за парове где мушки партнер има азоспермију, односно нема сперматозоиде јер има неко обољење, на пример неки тумор, а претходно има замрзнут материјал.

„Сада ће и они имати право да о трошку државе иду на вантелесну оплодњу. До сада то право није постојало. Ово је јако значајно и можда подстицај младима да почну да размишљају да колико год су млади и здрави никада се не зна шта може да се деси и да размишљају о могућности замрзавања свог материјала“, рекла је Шкодрић.

Друго право, навела је, односи се на парове који су природним путем добили дете, а из неког разлога не могу да добију друго дете што се, подсетила је, зове секундарни стерилитет.

„Они до сада о трошку државе нису имали право, а сада се планира да се и њима омогући бесплатна вантелесна оплодња, када је у питању друго дете. На пример, имамо случајеве где један партнер има дете са претходним партнером, а са садашњим партнером не може да има дете и у тим случајевима се то води као друго дете, до сада нису имали право на бесплатну вантелесну оплодњу, а сада ће имати“, рекла је Шкодрић.

Како је додала, треће право односи се на неограничен број вантелесних и замрзнутих ембриона за прво дете.

„До сада сте за прво дете могли да имате о трошку државе три покушаја из замрзнутих ембриона“, подсетила је Шкодрић.

Навела је да је 2006. године Републички фонд за здравствено осигурање први пут увео о трошку државе вантелесну оплодњу и то женама до 38 године, један покушај, а да су до 2018. године та права постепено проширивана.

Како је додала, од 38 проширена су на 42 године, а број покушаја је са једног о трошку државе проширен на три.

„Значајна права су донета 2018. и 2019. године у смислу проширења. Тада је омогућено да се број покушаја прошири на још три и први пут је уведено бесплатно замрзавање ембриона. Такође, први пут је 2018. године уведено да они који су добили прво дете из вантелесне оплодње могу да аплицирају држави и за друго дете“, рекла је Шкодрић.

Како је додала, тренутна ситуације је таква да жена може да аплицира са навршене 43 године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг