Фото: ТанјугФото: Танјуг

За све директоре и секретаре основних и средњих школа у Београду организована је обука како да примењују нови Закон о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ).

Овај закон предвидео је обавезу школа да покрену прекршајне поступке против родитеља који не упишу децу у припремни програм и основну школу, као и против родитеља чија деца нередовно похађају наставу.

ЗОСОВ је усвојен у септембру прошле године, а према речима председника Прекршајног суда у Београду Милана Мариновића, до данас није ниједна школа није покренула прекршајни поступак против родитеља.

Он појашњава да је обавезан прекршајни поступак против родитеља који не упишу децу у школу или чија деца нередовно похађају наставу и раније постојао, али да је надлежност за подношење захтева имала просветна инспекција, те да су усвајањем ЗОСОВ-а ту надлежност добиле школе.

Наглашава да је добро што су директори школа и секретари прошли кроз програм едукације како би се на исти начин поступало на целој територији Београда.

„Директори школа нису дипломирани правници и нису се сусретали са овом врстом посла, те смо сматрали да би било корисно да их упознамо са њиховим овлашћењима, обавезама и правима као странкама у поступку, јер ће они бити подносиоци захтева“, рекао је Мариновић за Танјуг.

Упитан ко покреће поступак у случају вршњачког насиља он је појаснио да је школа дужна да обавести надлежни орган – у случају кривичне пријаве да обавести МУП, а у случају прекршаја да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка.

„Деца млађа од 14 година не могу бити прекршајно одговорни, али су свакако за њихове понашање одговарају родитељи и законски заступници“, појаснио је он.

Едукација је организована на иницијативу градског Секретаријата за образовање, а предавач је био председник прекршајног суда Милан Мариновић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг