Фото: ТопПрес

Након што је ресорно Министарство одобрило одржавање школских екскурзија и излета у земљи, већина београдских школа спремна је за њихову реализацију у мају и јуну, а поједине школе, попут Земунске гимназије, већ су у марту и априлу боравиле у западној Србији.

Међутим, у појединим школама проблем је новац који ученици треба да одвоје, па ће тако реализација путовања зависити од финансијског дела.

Иако су до пре месец дана многи директори изразили забринутост због мањка времена за расписивање јавних набавки, директори основних и средњих школа са којима је Танјуг разговарао, истичу да је заинтересованост ђака велика и да су нека путовања већ одржана у марту и априлу, а нова предстоје у мају и јуну.

Основна школа „Иван Гундулић“ у Београду расписала је јавну набавку за екскурзије, понуде су пристигле, а излети за ученике ће се реализовати у мају и јуну, каже директор те школе Иван Ћирић и додаје да је заинтересованост ученика на основу спроведених анкета велика, близу 100 одсто.

Ћирић за Танјуг каже да су ученици срећни што ће школа организовати екскурзије, излете и наставу у природи, јер им је раније било онемогућено да путују због епидемиолошке ситуације.

Казао је да је школа расписала јавну набавку у претходном периоду, те да ће представници родитеља и наставника данас разматрати понуде за реализацију екскурзија и да ће изабрати оне најповољније.

„Комисија коју чине представници наставника и родитеља ће данас отворити понуде и оне најповољније ће бити реализоване током ове школске године. Школа је планирала својим програмом рада да се излети реализују у току маја и јуна“, казао је Ћирић.

Он истиче да се већ сада знају локације које ће ученици обићи и додаје да ће настава за млађе школарце бити организована на Златибору, осмаци ће имати тродневну екскурзију на Тари, док ће седми разред провести два дана у Доњем Милановцу.

„Екскурзије су јако важне, имају едукативни и социолошки карактер. То је једна лепа успомена за ђаке“, навео је Ћирић.

Министарство просвете је 15. марта послало допис свим школама да могу да организују излете и екскурзије због повољније епидемиолошке ситуације, уз сугестију да чак и матуранти којима је дозвољено да иду у иностранство своју матурску екскурзију обаве у Србији.

Тако ће и сви разреди Математичке гимназије у Београду у наредном периоду отићи на излете и екскурзије, сем матураната за које није било довољно времена да се распише јавна набавка, али и због бројних обавеза које имају.

Како је рекла професорка Рачунарства и информатике у тој гимназији Ивана Јовановић, интересовање ученика за екскурзијама је велико, али упркос томе матурантима је прилика да путују ускраћена.

„Наши матуранти ове године неће ићи на екскурзију због кратког рока да се све организује и због матурских обавеза. Државно такмичење из физике се одржава у том периоду, а они се распуштају 27. маја“, казала је Јовановић.

Иако је матурантима онемогућен одлазак на екскурзију, школа ће ипак организовати једнодневни излет у Сремске Карловце за ученике седмог разреда и првог разреда средње школе, док ће ученици трећег разреда обићи важне локалитете у Војводини.

Када је реч о ученицима другог разреда, они ће, каже Јовановић, три дана провести у Нишу, а осмаци ће исти период искористити за обилазак Деспотовца и знаменитости у близини.

Јовановић наводи да је многим родитељима проблем да плате екскурзије и излете, јер имају кратке рокове за то, док су, каже, раније могли да плаћају на рате током целе године.

„Сада су ти рокови кратки нажалост и неће сви родитељи бити у могућности да испрате то, па неће сва деца моћи да иду“, истиче Јовановић.

Јовановић каже да школа води рачуна да приликом одабира локација предлаже оне које су у складу са наставним планом из различитих предмета и које су у уџбеницима означене као културолошки важне, како би приликом посете ученици могли да стекну потпуни доживљај.

„Пре сваке екскурзије се договарамо са ученицима да осмисле представе и одаберу песме, како би то презентовали на тим путовањима“, казала је Јовановић.

Основна београдска школа „Коста Абрашевић“ иде на екскурзију у јуну, уколико цена буде приступачна ђацима.

За сада, према речима директорке Весне Шуњеварић, око 90 одсто осмака желе да путује.

„Јавна набавка је у току, а ако буде сагласних иде се у јуну“, рекла је Шуњеварић за Танјуг.

И Основна школа „Светозар Марковић“ ушла је у реализацију екскурзије.

„Већ у понедељак иде екскурзија првака, у мају остали. Старији иду један дан у Нови сад“, рекла је директорка школе Ивана Оролицки која је на питање како се уопште организују екскурзије, одговорила да школе предлажу дестинације, док агенција на тендеру добија најповољнију понуду и они регулишу превоз.

Школа „Никола Тесла“ у Раковици ће организовати екскурзију за осмаке у јуну, а за млађе полудневне излете.

Према речима директора Станислава Стевуљевића, следеће недеље ће се одржати Савет родитеља, када ће се више знати о реализацији путовања.

Оно што се зна је да ће ученици ићи у Засавицу, Бранковину, посетиће салаше и музеје у Србији, а Стевуљевић наводи да је у плану, уколико буде заинтересованих, да се следеће године путује на КиМ.

Ученици Земунске гимназије, осим треће године, у којој није било довољно пријављених ученика, већ су посетили западну Србију, као и Вишеград и Бањалуку.

„Око 65 одсто четврте године ишло је од 28. марта до 2. априла, а јуче су се ученици друге године вратили са путовања од три дана у западној Србији“, рекао је директор Земунске гимназије Милош Бјелановић и додао да ће 7. и 8. маја за прву годину бити организовано путовање у источну Србију.

И београдска школа „Стеван Синђелић“ организовала је једнодневне излете за ученике од првог до осмог разреда, који ће се реализовати крајем маја или почетком јуна.

„Ученици и родитељи су веома заинтересовани за излете и екскурзије. Деца годинама нигде нису ишла и једва су дочекала путовања“, рекла је директорка школе Биљана Нешковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг