Обезбеђени су сви кључни лекови за ковид који се примењују за све групе пацијената и све фазе болести, од лаких до најтежих форми које захтевају хоспитализацију и апсолутно смо спремни за јесен, изјавила је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

„Држава је обезбедила све кључне лекове пратећи препоруке струке. Међу првима у Европи и свету смо успели да набавимо неутралишућа моноклонска антитела и антивирусне лекове. Оно сто је најважније лекове имамо у довољним количинама за све пацијенте и никада нисмо дошли у ситуацију да немамо лек за пацијента којем је потребан као што се дешава у другим државама“, навела је Шкодрић у саопштењу.

Како је истакла, поред специфичних лекова за ковид, има довољно и других лекова који су значајни за лечење ковид пацијената, као што су антибиотици, анестетици, инфузиони раствори, антикоагуланси и други.

„Препоруке струке се континуирано прате, као и развој нових иновативних лекова, како бисмо обезбедили терапију која се показала ефикасном за терапију ковида, а имајући у виду сталну мутацију вируса“, закључила је директорка РФЗО-а.

ТопПрес/ Извор: Танјуг