Интонирањем химне „Боже правде“ вечерас нешто после 19.00 часова почео је скуп „Србија наде“ испред Дома Народне скупштине, а окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић.

Председник Вучић на почетку обраћања замолио је све окупљене да спусте транспаренте и заставе.

„Пре било какве речи, а спремао сам се за данас, данас као и свих претходних дана мора да буде ћутање за сву нашу децу страдалу у школи „Владислав Рибникар“, за њиховог чувара Драгана, за сву нашу децу из Дубоне и Орашја, за сваки живот који је силом одузет и зато вас све молим да погнемо главе и минутом ћутања одамо пошту свим страдалима у ова два маскара“, поручио је Вучић.

Председник Александар Вучић рекао је на скупу „Србија наде“, да су нам јединство, заједништво и уједињеност потребнији него икада.

„Србијо, хвала!“, написао је Вучић на Инстаграм налогу „buducnostsrbijeav“ испод снимка.
На снимку, који је председник Србије објавио, види се и како грађани Србије носе транспаренте подршке Вучићу и заставе Србије.

Сијарто на скупу Србија наде: Имате сјајног председника, постали смо браћа

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу „Србија наде“ да Србија има сјајног председника захваљујићи коме Срби и Мађари имају историјско пријатељство.

„Вучић је постигао да уместо историјског непријатљства сада имамо историјско пријтељство међу нама“, рекао је Сијарто у говору на српском језику.

„Добро вече драги пријатељи Срби, част ми је да поново стојим пред вама после четири године, у овом дивном граду. Представљам народ који Србе сматра братским народом, али није увек било тако.

Наша заједничка историја нас је ставила пред многа искушења. Често смо једни друге доживљавали као непријатеље, али се данас све то променило и постали смо братски народи“, нагласио је Сијарто, који је специјални гост на скупу.
Вашем председнику можемо да захвалимо на томе, истакао је Сијарто.

Дачић: Не дамо Србију, не дамо Косово и Метохију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је вечерас на скупу „Србија наде“ да приштинска власт покушава силом да заузме српске општине и да потпуно легализује и легитимизује окупацију Косова и Метохије и поручио „Не дамо Србију, не дамо Косово“.

„Куртијева власт покушава да легализује окупацију КиМ, наше земље, чија је свака стопа српском крвљу заливена, српском тугом опевана, српском молитвом заклета, али треба да знају – проклети сви они који кућу саградише на туђим гробовима“, поручио је Дачић.

Поручио је свима онима који су се, како је рекао, надвили над нашом земљу у иностранству и земљи:
„Не дамо Косово и не дамо Србију“.

Дачић је казао да када је пре 30 година почео да се бави политиком није могао да претпостави да ће говорити и на скупу против насиља, и то Срба према Србима, додајући да нема тог човека која нису погодиле трагедије и у Београду и околини Младеновца.

„Није прошло ни 40 дана од ових трагичних догађаја, минут ћутања је мало да сва трагедија и туга стане, зато је важно да показемо поштовање према жртавама и да поручимо да се више никада не понови насиље“, рекао је Дачић.
Како је рекао, не зна народ у Европи коме је било теже и да су на нама зубе ломили, али смо остали и опстали.

Мајка болесног детета: Сваког дана морате имати наду

На скупу „Србија наде“ испред Народне скупштине прва се обратила мајка болесног детета Мина Мијаиловић, која је истакла да на крају сваког дана човек мора да има наду, да остане снажан и мотивисан да настави боље и храбрије, а да је она уз велику помоћ државе остварила права свог детета.

„Сваког дана мораш имати наду, остати снажан и мотивисан да наставиш боље и храбрије, да истрајаваш и не одустајеш и никада не устукнеш пред препрекама какве год оне биле“, рекла је Мијаиловић.

Мијаиловић је истакла да су јој инситутуције државе омогућиле да стоји данас на скупу, као једна од многих који су остварили права за своје дете.

„Драги људи, поштовани председниче, овде сам да бих са вама поделила своје лично искуство. Срећни су родитељи који не знају како изгледа брига о болесном детету. Не мислим на прехладу, него на тешке болести. Са једном таквом дијагнозом мог детета сам се ја сусрела. Ретка болест је за већину статистика, за наш је то свакодневица и живот“, рекла је она.

Мијаиловићева је истакла да на крају сваког тешког дана мора имати наду, да настави боље и храбрије.

„Да никада не устукнеш пред препрекама какве год биле. Како се осећа када дете добије неку ретку дијагнозу, и мора да га лечи у иностранству? Рећи ћу вам само да је свака мајка ратница. Признајем, нисам очекивала помоћ државе, могли смо само да сањамо пре 10 година лечење у иностранству. Заведена причама, почела сам сама да скупљам новац, али сам убрзо пронашла прави пут“, нагласила је она.

Мијаиловић је рекла да су институције помогле да оствари права за своје дете.

„Сваки наш уложени труд, првенствено нас као родитеља, води нас ка успеху. Ако желимо да идемо напред, морамо да верујемо у себе, нашу децу и нашу Србију. Да будемо уједињени за њихову будућност. Поносна сам што данас шаљемо слику заједништва, слоге и подршке. Наша деца су наш мотив да порушимо све статитстике и победимо сваки животни изазов. Нисмо сами, Србија је уз нас“.

Типсаревић: Изабрао сам да моја деца живе у Србији

Јанко Типсаревић изјавио је на скупу „Србија наде“ да је могао да изабере било коју земљу на свету да у њој живи, али да се одлучио за Србију. Како каже, не тако давно пред његовом породицом била је велика одлука – где подизати и васпитати децу.

„Могли смо да бирамо сваку земљу на свету, али смо изабрали нашу земљу. Зашто? Нисам већи Србин или патриота од било кога од вас који сте дошли на овај скуп. Видели смо како Србија напредује и то није случајно“, изјавио је Типсаревић.

Према његовим речима, свакодневно је разговарао са људима из иностранства и видео да се њихово мишљење о Србији стално мењало. Како каже, Србија иде напред и сви постајемо бољи.

„Ова земља иде напред због Александра Вучића и његове визије боље Србије“, закључио је Типсаревић.

Још током преподневних часова у Београд су стигли грађани из Новог Сада, Ниша, Параћина, Пријепоља, Панчева, Врања, Крагујевца, Опова, Алексинца, Новог Бечеја, као и са Косова и Метохије.

Песмом „Ово је Србија“, завршен скуп „Србија наде“

Скуп „Србија наде“ завршен је вечерас испред Скупштине Србије око 20.30 сати песмом „Ово је Србија“ и говором председника Александра Вучића. Председник је захвалио грађанима који су дошли у великом броју из свих делова земље.
Рекао је и да је поносан што ниједног инцидента није било, што су дошли људи да одају пијетет и покажу веру и љубав према Србији.

Скуп је почео интонирањем химне Боже правд нешто после 19.00 часова, а грађани су испунили простор испред Дома народне скупстине, Пионирског парка и околних улица. Минутом ћутања одата је и пошта жртвама два масовна убиства.

Грађани који су дошли на скуп „Србија наде“, окупљени код Вуковог споменука, кренули су око 16.30 часова ка платоу испред Народне скупштине.

Претходно су поручили да су дошли јер желе мир, развој и просперитет, као и да дају подршку председнику Александру Вучићу.

Стефан Кркобабић: Скуп вредан памћења!

Стефан Кркобабић, потпредседник Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије — Солидарност и правда и координатор ПУПС-а за учешће на скупу „Србија наде“.

„Узели смо учешће, ми сви из Београда, то се подразумева, ово је наш град, али и више од 5.000 наших људи из свих крајева Србије, укључујући и Косово и Метохију. Лепо их је видети, али и велика част бити са њима! Кад погледаш — све сами пристојни људи за пристојну Србију!“ Окупљање ПУПС- а Београд било је на платоу испред цркве Светог
Марка, посебно је био упечатљив и изузетно емотиван сусрет са пристиглим члановима са Косова и Метохије.

„Наши људи са Косова и Метохије имају и увек ће имати нашу пуну подршку“, поручио је Стефан Кркобабић.

Група Срба са КиМ стигла испред Дома Народне скупштине

Група Срба са Косова и Метохије стигла је данас на плато испред Народне скупштине носећи транспарент „За Србију, Косово и Метохију. За Вучића“.

Група Срба са Косова, из Грачанице и Штрпца, прва је прешла и Бранков мост.

На плато испред Дома Народне скупштине пристиже и велики број грађана из свих праваца, а више њих носи српску заставу као и транспаренте „Председниче уз тебе смо“, јавља извештач Танјуга.

Могу се видети и транспаренти „Председниче уз тебе смо! Српско – немачка сарадња Берлин“, „Добој воли Вучића“, Српска листа из Вучитрна, „Косовске Митровица има наду захваљујући Вучићу“…

Како грађани пристижу плато се полако попуњава, а на постављеној бини испред Скупштине је велики пано на коме пише „Србија наде А. Вучић“.

На том потезу и у околним улицама затворен је саобрћај, као и на Бранковом мосту.

Мали: Верујемо у Србију без подела, уједињени и сложни смо непобедиви

Министар финансија и потпредседник СНС Синиша Мали изјавио је данас да је дошао на скуп „Србија наде“ да би, као и сви остали, подржао председника Србије Александра Вучића и Србију без подела.

Мали је рекао да је пешице дошао на скуп и да већ сада на потезу од Главне поште до Ташмајдана има око 7.000 или 8.000 људи.

„Дошли смо да подржимо нашег председника и Србију и да покажмео колико нам је стало до нормалне и пристојне Србије и Србије без подела, и да покажемо како можемео да будемо уједињени и сложни, јер је само тада Србија непобедива“, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Поручио је да можемо да будемо уједињени и да очекује да се преседник обрати на тај начин свим грађанима.

„Морамо да идемо напред и кренемо даље после трагедија које су нас задесиле. Не смемемо дозволити да нас било ко подели, не жлелимо да будемо солидарни.Хоћемо да једни друге подржимо и на данашњем скупу ћемо показати да смо сви једна велика породица и да се боримо за нашу лепу и успешну Србију. Ово ће бити највећи скуп икада. Када наша деца касније буду погледала једног дана тај скуп биће поносни на нас“, исткао је Мали.

То ће бити скуп на коме смо дефинисали разлику и дефинисали како ће земља да се развија у наредном периоду.

„Нека буде да сам седнвичар, сви који су дошли са мном су појели један сендвич, да не будемо гласни“, рекао је Мали и додао да не види шта је ту проблем.

„Уједињени и сложни, ми смо непобедиви“, поручио је Мали.

Са Малим су његов шеф кабинета Лука Томић, као и државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић.

Сарадници Синише Малог из Министарства финансија долазе из правца Булевара краља Александра.

Танасковић: Скуп Србија наде представља цивилизовану Србију

Скуп „Србија наде“ представља цивилизовану Србију, ону која треба да покаже и хоће да покаже да све може да се решава мирним путем, рекла је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

„Србију која нема поделу у друштву, Србију која нема агресију и Србију која мора да прегура сваку тешку ситуацију заједно. То је оно што ми хоћемо данас да покажемо овим скупом наде“, рекла је Танасковић за Танјуг на платоу испред Скупштине Србије где ће у 19.00 часова почети скуп.

Министарка правде Маја Поповић рекла је да је дошла на скуп да подржи председника Србије и политику коју он води.

„Политику помирења, заједништва и љубави, политику просперитета наше лепе Србије. Велики број људи подржава ту политику просперитета, и ту је цео народ, овде су реке људи и аутобуса. Биће мали Београд да прими све оне који подржавају политику председника Вучића“, рекла је министарка.

Весић: Србија не сме да стане, вечерашњи скуп наде је за све људе

Члан Председништва СНС Горан Весић позвао је све грађане на скуп „Србија наде“, симпатизере СНС, коалиционе партнере, али и све друге људе, јер је вечерашње окупљање – скуп јединства и наде, којим се шаље порука да Србија мора да се развија и да не сме да стане.

„Данас је посебан дан, када ће председник Александар Вучић пред грађане изаћи са планом како ће Србија изгледати у будућности, да треба да буде више инвестиција, да се више развијамо, имамо виши животни стандард, да на крају мандата ове владе просечна плата буде 1.000 евра, а пензија 500 евра. Рећи ће како ћемо наставити да градимо и да Србију чинимо бољим местом за живот, без обзира на опредељење. Србија припада свима и свима треба да буде још боље место за живот. То је наш циљ и то ћемо чути вечерас, рекао је за ТВ Пинк Весић, који је на гостовање дошао у мајици, у којој ће се вечерас појавити и на протесту, на којој је истакнута мапа Србије, са поруком „Србија не сме да стане“.

Он је рекао да се, најавама простеста опозиције, види да у Србији постоје две различите политике, које показују како ко види будућност земље.

„Неки мисле да Србија треба да стоји, да не напредује, а ми мислимо да Србија треба да се развија, да треба да разговарамо, да поштујемо једни друге, да уважавамо разлике, али да се трудимо да наставимо пројекте, инфратсруктурне пре свега. Али, имамо део политичких странака које сматрају да Србија треба да стане и да не треба да се равзија, да би се они дочепали фотеље. Ми то не мислимо, и увек смо спремни за изборе“, рекао је Весић.

Порука Александра Вучића је да Србија не сме да стане и јасно је ко шта нуди Србији и грађанима, истакао је Весић.

На питање колико је важно да земља сада буде јединствена, одговара да је посебно значајно да у Србији постоји јединство, без унутрашњих проблема, јер то отежава разговоре у вези са КиМ.

„Није исто да ли заступате земљу у којој постоји јединство, или у којој постоје политички сукоби. Они којима је стало до Космета, треба да размишљају о томе. Уз то, свака политичка нестабилност, води смањењу инвестиција“, констатовао је Весић.

Он је указао и да се Србија деценијама неће опоравити од последица две трагедије, које су се десиле почетком месеца, посебно јер се у нашој земљи никада није десило да дете убије другу децу.

Додао је да Србија, нажалост, није једина земља у којој се то десило, али се свака земља на свој начин борила против тога.

„Зато је за нас важно да учинимо све што можемо заједно да се таква трагедија не понови. За то је потребно да се разговара и да трагедије не користимо за скупљање политичких поена. Политички паразити, попут Милована Бркића, Јове Бакића, Срђана Миливојевића, покушавају да профитирају на несрећи и на оправданој забринутости грађана. Опозиција је најавила протесте током дана жалости. Та злоупотреба убиства деце, да бисте дошли на власт, је неприхватљива и није ни етичка, ни политичка“, рекао је Весић.

Додао је да је свестан да већина људи која учествује у опозиционим шетњама, нису људи који су ту из политичких разлога, већ су искрено забринути за безбедност деце и траже одговоре како ће друштво одговорити на њихову забринутост.

„Разумем људе који ту учествују, али не могу да разумем политичке странке које постављају политичке захтеве, како би остварии политичке циљеве, користећи трагедије које су потресле друштво, рекао је Весић и подсетио да је Влада Србије изашла са мерама.

Констатовао је да су се на протесту опозиције чули захтеви да се дође до смене власти на улици, јер, како је навео, људе који су тај протест организовали, трагедије не интересују.

„Ја позивам све грађане на скуп наде, не само симпатизере СНС, и коалиционих партнера, већ све грађане. Ово ће бити скуп на коме никоме неће бити прећено, као што је Бркић претио Вучићу и његовој мајци, а Бакић говодио да ће некога да јури по уицама…, рекао је Весић.

На констатацију да се вечерашњи скуп у делу јавности назива контрамитинг, Весић је рекао да, заправо, они који прете и тиме, покушавају да спрече већински део Србије да изрази свој став.

„Ово је демократско друштво, свако има право да изрази став. Опозиција је два пута на протестима блокирала Газелу, чиме се наноси штета Београду и Србији. Не знам шта желе тиме да постигну. Нисмо реаговали када је Газела блокирана, а нисам сигуран да би то могло тако у Немачкој… Свако има право да изрази став, у складу са законом, никад то нисмо доводили у питање, уз молбу да то не раде блокадом аутопута. Али, као што они имају право да се окупи, има право и већинска Србија, поручио је он.

Према његовим речима, два тајкунска медија у власништву Драгана Шолака, не само да не извештавају објективно већ воде хушкачку кампању, која треба да подели људе.

Рекао је да су захтеви на скупу жеље Драгана Шолака који, како каже, не тражи само за своје медије националне фреквенције, него да се оне укину другима, да му се укине конкуренција, да се укину програми које он треба да емитује, али други – не, који плаћа агенције у свету да пласира текстове против Вучића…

„Жао ми је што нисмо постигли јединство после две тешке трагедије, јер у томе нема места странчарењу и поитичарењу. Али, нисмо га постигли ни око Косова, а требало је, јер постоје ствари изнад политике, рекао је Весић.

На вест да је око 600 рудара Трепче кренуло на скуп у Београд, рекао је да то само говори колико је Србима са Косова важно да Србија буде стабилна и колико верују председнику Вучићу.

„На данашњем скупу за све грађане нудимо Србију наде, у којој ћемо разговарати, нећемо се делити, која ће се развијти, у којој ће се градити нове пруге и путеви, отварати радна места, бити веће плате и пензије. То је Србија која је добра за све, и за политичке истомишљенике и за оне који то нису. Да покажемо да Србија иде напред и да неће стати, поручио је Весић.

Кркобабић: Са ПУПС-ом из унутрашњости долази више од 5.000 људи

Милан Кркобабић, председник ПУПС-а – Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда, рекао је да његова партија рачуна на више од 5.000 људи који ће са њеним члановима доћи из унутрашњости.

„Стижу пристојни људи за пристојну Србију. Према последњим информацијам, рачунамо на више од 5.000 људи из унутрашњости Србије. Наравно да ће наши суграђани из Београда сами прошетати на скуп који организујемо са нашим коалиционим партнерима СНС-ом – рекао је Кркобабић и додао да се обављају последње припреме за скуп “Србија наде”.

Групе грађана из више градова послале поруку подршке 

Групе грађана из више градова Србије послале су поруку подршке током пута до Београда где ће присуствовати скупу „Србија наде“ који је планиран да се одржи вечерас на платоу испред Дома Народне скупштине Србије.

Група грађана из Ниша, објавила је фотографију на којој се види како су, обучени у мајице са ликом председника Србије, развили су транспарент са натписом „Увек уз Вучића“.

У видео порукама, представници група грађана из Лесковца, поручили су да су у Београд кренули како би подржали Србију и председника Вучића.

Видео поруку подршке је објавила и група грађана из Трговишта која је организовано у више од десет аутобуса кренула ка Београду.

Подршку Вучићу у видео порукама објавили су и грађани Бујановца и Лебана, Бабушнице, Прешева, Грделице.

„Бабушница је кренула да подржи нашу државу нашу Србију и председника Вучића“, навела је представница групе грађана из Бабушнице у видео поруци коју је објавила из аутобуса на путу ка Београду.

Представница групе грађана Неготина уочи пута објавила је видео поруку у којој је навела да ка Београду крећу како би сви заједно уједињени подрже напредак Србије.

„Долазимо на скуп „Србија наде“ да се заједно боримо за Србију будућности“, навела је представница групе из општине Кладово у видео поруци објављеној из аутобуса на путу ка престоници Србије.

Поруку подршке Вучићу објавиле су и групе грађана из Прокупља.

„Прокупље креће да подржи председника Вучића и државу Србију. Идемо на скуп „Србија наде“. Видите и сами колико је људи иза мене који желе да подрже овај величанствени догађај“, навео је представник групе из Прокупља у видео поруци.

Група грађана из Зајечара у видео поруци објавила је да је кренула ка Београду како би подржала Србију и председника Вучића.

Подршку председнику Вучићу послала је и група грађана из Бора уочи пута ка Београду.

„Бор је уз Вучића, уз Србију. За пристојну Србију и њен даљи развој“, навела је једна од представница групе грађана из Бора у видео поруци.

Поруку подршке послала је и група грађана из општине Блаце у којој су навели да ка Београду крећу у „никад већем броју“ како би учествовали на скупу „Србија наде“.

„Куршумлија креће како дала подршку Србији и Александру Вучићу“, поручио је представник групе грађана из тог града у видео поруци из аутобуса на путу ка Београду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ