Топола – Први плодови брескве и нектарине ових дана спремају се за продају. Цена за килограм прве класе 50 динара док се друга класа продаје по цени 15 – 20 динара на кванташу.

„Данас сам убрао око 500 килограма брескве и нектарине за продају на кванташу. Град је оштетио два пута тако да су плодови доста изгубили на квалитету а о цени да не причам. Гајбица плодова кошта 150 – 200 динара а ја амбалажу плаћам 65 динара, док платим и улаз на кванташ шта ми остаје? Прве класе немам, она је по цени од 50 динара што је такође веома ниска цена“, рекао је за ТопПрес Дејан Марковић.

Плодови нектарине спремни за продају, фото: ТопПрес

Марковић у свом засаду има актуелне ране сорте брескву Алекс и нектарину Марију Лауру. Улагања у производњу овог воћа су велика, због града и оштећења на плодовима број хемијских третмана се повећао.

„Доста новца је уложено да би дошли до плода, почевши од резидбе за један хектар треба шест резачких дневница, потом изношење грања. Разређивање плодова око 12 дневница,  хемијски третмани којих је било више него иначе због оштећења плодова које смо морали сачувати од болести. Просек је 70 евра за један третман а било их је десет. Поред свега тога обрада, ђубрење, брање, транспорт, а цена плодова катастрофа“, истиче Марковић.

Кад се све стави на папир рачуница је јасна, улагања у производњу и радну снагу далеко су већа него зарада од продаје плодова, чак је и амбалажа скупља него плод.

ТопПрес